Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.07.2017-28.07.2017 г.

date

31 юли 2017

Седмицата приключи разнопосочно за местните индекси. Борсовият ветеран Sofix се понижи минимално с 0.13%, докато останалите три измерителя записаха повишения, най-много при секторния BG REIT, който нарасна с 1.01%. Среднодневният оборот беше под 1 млн. лв., като най-търгувани бяха книжата на Химимпорт АД с 651 хил. лв., следвани от Холдинг Варна АД с 362 хил. лв. и Корадо-България АД с 333 хил. лв., а още 9 компании преминаха границата от 100 хил. лв. Освен тримесечните отчети, които голяма част от дружествата публикуваха, другата новина, която оказа влияние върху пазара беше избора на нови заместник-председатели на Комисията за финансов надзор. Във вторник двамата кандидати Румен Соколов и Йордан Чомпалов бяха изслушани в Бюджетната комисия. Подкрепата в парламентарната зала в четвъртък (27 юли) обаче не беше достатъчна за избирането им и депутатите отхвърлиха предложенията.

Разнопосочно се движиха и световните борси, като индексите, които следим се измениха в диапазона (-) 1.13% при FTSE 100 до (+) 1.16% при DJIA. Федералният резерв на САЩ оправда очакванията и не промени основният лихвен процент. След двудневното си заседание Фед остава лихвата по федералните фондове в диапазон 1,00% - 1,25%. В края на заседанието си Фед публикува изявление, което сигнализира, че ще започне свиване на баланса си през септември, предава CNBC. "Комисията очаква да започне на прилага програмата за нормализиране на баланса си сравнително скоро, ако икономиката се развива спрямо очакванията", се казва в изявлението. CNBC посочва, че "сравнително скоро" е ключовото в текста. Наблюдателите следят реториката и очакваха фразата да се промени от "тази година", както беше в текста от юни. Програмата ще започне с 10 млрд. долара месечно и тази сума ще се увеличава всяко тримесечие до 50 млрд. долара. Фед изчислява, че щом програмата приключи, балансът ще е малко над 2 трлн. долара при 4.5 трлн. в момента. Икономиката на САЩ се ускори през втората четвърт на годината като БВП се увеличава с 2.6%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт се разделиха в своето представяне - на страната на повишаващите се наредиха локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд с ръстове от съответно 0.10% и 0.08%, както и секторният ОББ Патримониум Земя с 0.33%, докато останалите 6 фонда записаха понижения. Още...

Обратно към Новини