Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.06.2019-28.06.2019 г.

date

02 юли 2019

В последната седмица на месец Юни, всички индекси на БФБ приключват на зелена територия, като лидер е BG REIT с 1.89% следван от SOFIX с 1.55%.  Четири от основните компании на SOFIX бележат минимален спад, една остава без промяна, а три регистрират значително покачване, като за втора поредна седмица Еврохолд България АД е лидер на пазара, добавяйки 7.77% капитализация.

Световните борси остават почти непроменени спрямо третата седмица на месеца, като Dow Jones и S&P500 губят съответно 0.45% и 0.29%. Азиатските и Европейски борси отбелязват минимално покачване в рамките до 0.5%.

Негативното представяне на щатските индекси е провокирано и от поредица слаби данни, които потвърждават опасенията за рязко забавяне на растежа на водещата световна икономика. Потребителското доверие в САЩ отслабна силно през юни до близо двегодишно дъно. Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява и достига съответно 1.987% и 2.522%. Технологичният сектор на S&P 500 се сви с 1.8%, като акциите на Microsoft поевтиняха с над 3%.

Икономическото доверие в еврозоната отбеляза по-голям от очакваното спад през юни, достигайки до най-ниското си ниво от 2016 г. насам, на фона на задълбочаващото се търговско напрежение. Това е поредният признак, че вече силно засегнатият индустриален сектор на еврозоната е трябвало да понесе нов удар от надвисналата заплаха за американски санкции и неспособността на Пекин и Вашингтон да постигнат категорично търговско споразумение.

Публикация в Automobilwoche ("Автомобилна седмица"), смята че България е "най-отгоре" в листата с фаворитите за новия завод на германския гигант Volkswagen. През Юли би трябвало да бъде взето предварително решение за мястото. Според германската медия предпочитано място е теренът на "Кремиковци" до София, който по-рано през годината беше наполовина придобит от австрийска компания.

В последната седмица на Юни, шест от локално инвестираните фондове на ОББ отбелязват слабо покачване, а три регистрират лек спад. ОББ Премиум Акции се покачва 0.99%, докато високорисковия ОББ Глобал Дивидент завършва седмицата с понижение от 0.38%. Още...

Обратно към Новини