Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.03-28.03.2014 г.

date

31 март 2014

Sofix "закова" 600 пункта в края на петъчната сесия, нараствайки за седмицата с 1,32 %. След него по повишение се наредиха BGBX 40 с ръст от 1,01 % и BG TR30 с 0,98 %. От тази тенденция се отличи секторният BG REIT, който отстъпи с 0,45 % от завоюваните седмица по-рано позиции. Интензивността на търговията обаче намаля, като най-честото обяснение на пазарните участници за това развитие, е че БФБ-София си взема почивка от няколкото силни месеца в началото на 2014 г. Лидер по оборот за седмицата беше Хелт енд уелнес АДСИЦ (9,45 млн. лв.), обикновените акции на Химимпорт АД (602 хил. лв.) и Софарма АД (393 хил. лв.). От компонентите на Sofix, най-добре се представи Булгартабак Холдинг с повишение от 7,70 %, а общо 9 компании се повишиха, а 5 приключиха на червено. На борсите в Азия и в Германия бяха отчетени стабилни ръстове от над 2,5 %, докато в Америка настроенията бяха противоречиви.

В Азия надеждите за смекчаване на паричната политика в Китай компенсираха слабото представяне на Wall Street. Последните коментари на премиера на Китай подхраниха допълнително очакванията за нови парични стимули в страната. В реч в сряда той заяви, че правителството е подготвило политики, които постепенно ще се превърнат в целенасочени мерки за подпомагане на икономиката. Японският Nikkei 225 затвори на нива от 14 696,03 пункта. Инвеститорският оптимизъм се засили след последните икономически данни от страната, които показват, че инфлацията в страната запазва равнището си през миналия месец на фона на плана на правителството да се създаде благоприятен цикъл на растеж чрез увеличаване на инвестициите, разширяване на печалбите на бизнеса и покачване на доходите и потреблението.
В нашата страна през март 2014 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.2 пункта спрямо равнището си от февруари. В строителството и търговията на дребно показателят се повишава съответно с 1.5 и 7.0 пункта, а в сектора на услугите остава близо до нивото си от февруари, докато в промишлеността показателят се понижава с 1.3 пункта.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Менидмънт АД завършиха на плюс - ОББ Премиум Акции се повиши с 1,07 %, ОББ Балансиран Фонд с 0,78 %, ОББ Патримониум Земя с 0,98 % и ОББ Платинум Облигации - с 0,24 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Обратно към Новини