Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 19.05.2017-26.05.2017 г.

date

29 май 2017

През отминалата работна седмица индексите на БФБ-София записаха минимални изменения в диапазона (-) 0.09% - (+) 0.15%. Оборотът беше доминиран от акциите на Еврохолд АД, от които беше прехвърлен общ обем в размер на 1.678 млн. лв., а далеч назад на второ място остана Химимпорт АД с 416 хил. лв., а на трето - Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ с 299 хил. лв.

На международните пазари бяха отчетени повишения, с изключение на Германия, където DAX загуби 0.29%. В Америка S&P 500 затвори на рекордна стойност, а Федералния резерв обяви плановете си да да намали счетоводния си баланс на стойност 4,5 трлн. долара. Централната банка предвижда система, при която ще обявява ограничения за сумите, с които ще намаля баланса всеки месец, без да реинвестира, показва стенограмата от заседанието на Фед от 3 май. Всички суми, получени над ограниченията, ще бъдат реинвестирани. Институцията се въздържа от вдигане на лихвените проценти по-рано този месец, но повечето инвеститори очакват Фед да предприеме ново повишение на заседанието си на 14 юни. Пазарните очаквания за повишение през юни са 83,1%, показват данни на FedWatch.; Икономиката на САЩ расте с по-бърз темп през първото тримесечие, отколкото се смяташе по-рано, показва втория прочит на данните, цитиран от Financial Times. Повишението е ревизирано нагоре от 0,7 до 1,2% годишен темп на ръст и това може да разсее донякъде опасенията за бавния растеж в началото на 2017 г. FT посочва, че предварителните данни за БВП на САЩ са слаби през последните години заради сезонни фактори, които статистическата служба се затруднява да обхване.

По предварителни данни през първото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 2.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” общият индекс на оборота нараства с 0.4%.

Шест от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха повишения, най-големи при секторните ОББ Патримониум Земя и ОББ Глобал Детски Фонд - съответно с 0.71% и 0.18%. На другия полюс бяха локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, както и ОББ Глобал Фарм Инвест, които се понижиха. Още...

Обратно към Новини