Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 19-26.04.2013 г.

date

29 април 2013

Отминалата седмица донесе ръстове на борсовите индекси - при SOFIX от близо 3 %, при BGTR30 - 2,46 % и BG40 - 2,70 %. Единствено секторният BGREIT регистрира спад от 0,28 %. Лидер по поскъпване (на база средна цена) сред компаниите от SOFIX стана Химимпорт АД с 13,18 %. На второ място с 5,89 % се нареди Булгартабак холдинг АД, а на трето с 5 % Зърнени храни България АД. С най-голям оборот през седмицата бяха акциите на Булгартабак холдинг АД с 21,4 млн. лв., следвани от тези на Инвестор.БГ АД с 16 млн. лв. и на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ /в ликвидация/ с 4 млн. лв. Оборотът при Инвестор.БГ АД е свързан с няколко големи сделки, които доведоха до прехвъляне на 89 % от капитала на дружеството. За остатъка от акции до 100 % вече е внесено търгово предложение от страна на новия мажоритарен купувач.
През първото тримесечие на годината темпът на ръст на американската икономика е нараснал, отразявайки най-голямото повишаване на потребителските разходи от 2 години насам, предаде в свой материал Bloomberg.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,5 % на годишна база, след като през последното тримесечие на миналата година се повиши с 0,4 %, показват предварителните данни на американската статистика. Отчетеният растеж обаче е по-нисък от очакваното. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха икономическият ръст да достигне 3 % на годишна база. Потребителските разходи в САЩ през първите три месеца на годината са нараснали най-силно от последното тримесечие на 2010 г. - с 3,2 %, след като покачващите се цени на акциите и на жилищата доведоха до ръст и на съвкупното богатство на домакинствата. Тези позитивни данни доведоха до ръст на американските индекси от съответно 1,13 % при DJIA и 1,74 % при широкия S&P 500.

Данните на родната статистика показват, че през април 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.6 пункта спрямо равнището си от предходния месец, като единствено в промишлеността се наблюдава спад на показателя (с 4.2 пункта), докато в строителството и в сектора на услугите се повишава съответно с 4.4 и 0.6 пункта.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД последваха общият пазарен тренд и отчетоха повишения в диапазона 0,09 % - 0,96 %. Спрямо началото на месеца, представянето на фондовете също е позитивно. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още ...

Обратно към Новини