Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 18.08.2017-25.08.2017 г.

date

29 август 2017

Седмицата на БФБ премина предимно с понижения, но нивата на оборота останаха значително по-високи от обичайните за това време от годината. За основния индекс SOFIX единствената сесия с ръст беше в сряда, когато се повиши с 0,47%, но спадовете в останалите дни доведоха до спад от 1,2% за седмицата. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,8%; секторният BGREIT изгуби едва 0,03% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 отчете понижение от 0,6%. Причина за лошата седмица  беше случващото се на световните пазари (които също паднаха), но също и най-голямо теглене от Expat SOFIX ETF от четири месеца насам, което доведе до по-значителни разпродажби на акции от SOFIX.
На политическия фронт, френският президент Мануел Макрон направи обиколка из Централна и Източна Европа, в която беше включена и България. Макрон призова за още по-голяма европейска интеграция, на фона на растящ евро-скептицизъм в Полша и Унгария.
Зад океана акциите на военните компании се вдигнаха, след като Доналд Тръмп обяви, че планира да изпрати още американски войски в Афганистан. Продължаваща вече 16 години, войната там е най-дългата водена от САЩ изобщо. От друга страна, напрежението около конфронтацията между САЩ и Северна Корея спадна малко, което поуспокои пазарите, въпреки започналите съвместни американско-южнокорейски военни учения на полуострова.
Централни банкери се събраха в Джаксън Хол, САЩ, за да обсъдят икономическата политика в ерата на намаляващи монетарни стимули.  Балансите на централните банки остават раздути, заради количествените облекчения (QE) предприети в отговор на финансовата криза. В речта на Джанет Йелън не бе изрично обявено намаляване на QE на ФЕД, а речта на Марио Драги даде нова сила на еврото, което се изкачи до нов връх спрямо долара. И двете централни банки обаче продължават да са изправени пред една и съща трудност: по-ниска от желаната инфлация.  В корпоративния свят на САЩ публикуването на отчетите за втората четвърт на годината е към своя край. Резултатите са доста положителни, като очакванията са за 12% по-високи печалби на компаниите от S&P500 спрямо същия период миналата година. 
Природните стихии направиха САЩ интересно място през изминалата седмица. След пълното слънчево затъмнение минало над страната, ураганът Харви удари бреговете на Тексас с нарастваща сила. Нанесените поражения върху петролни рафинерии и офшор-платформи повиши цените на петрола до най-високите им нива от половин година насам.

Местноинвестираните фондове Премиум Акции и Балансирани Фонд отчетоха спадове през изминалата седмица, движени от спада на основния борсов индекс, Sofix. Глобалните фондове на ОББ АМ се представиха разнопосочно, в унисон със смесеното представяне на световните пазари през седмицата. Още...

Обратно към Новини