Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 18-24.05.2013 г.

date

27 май 2013

SOFIX приключи седмицата с 1,84 % ръст, следван от BGREIT с 1,27 %, BG 40 с 0,30 % и BGTR30, който се повиши с 0,2 %. Лидерските позиции по оборот заеха Синтетика АД с 3,6 млн. лв., Спиди АД с 1,75 млн. лв. и ЦКБ с 1 млн. лв. Сред компаниите от SOFIX с най-голям ръст (на база среднопретеглена цена) се отличиха Албена АД с 9,86 %, следван от Монбат АД с 3,55 % и Софарма - 2,30 %. На другия полюс, сред поевтиняващите, се наредиха Химимпорт АД със спад от 2,57 %, ПИБ с 2,49 % и Еврохолд България с 1,02 %. На световните пазари в средата на седмицата видяхме обръщане на тенденцията от последните месеци. В четвъртък азиатският NIKKEI загуби над 7 % след новините, че китайското промишлено производство неочаквано се е свило през май. Предварителният индекс на HSBC за нагласите сред китайските мениджъри по доставките през май спадна до 7-месечно дъно от 49,6 пункта. Очакванията бяха за 50,4 пункта, като резултат под 50 е равнозначно на свиване на промишлената активност.

В изявление от сряда, председателят на ФЕД - Бен Бернанке - отбелязва, че монетарните стимули на ръководената от него институция помагат на икономиката на страната да се възстанови, а централната банка трябва да види още признаци за икономическа мощ, преди да отнеме от педала на газта. Той изтъкна също, че икономиката на САЩ нараства с бавно темпо, а безработицата е паднала до 4-годишно дъно от 7,5 %, но остава над нивата, присъщи за силна икономика. Освен това по-високите данъци и сериозното орязване на федералните разходи през настоящата финансова година, приключваща в края на септември, биха рефлектирали в забавяне на икономическия растеж.

По предварителни данни на НСИ, през първото тримесечие на 2013 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи”, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства с 2.8 % в сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 година. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” общият индекс на оборота също нараства с 3.3 %.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД  записаха трета поредна седмица с ръстове, а диапазонът на повишенията беше 0,07 % - 0,72 %, водени отново от флагмана ОББ Премиум Акции с ръст от 0,72 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още ...

Обратно към Новини