Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 17.08.2018-24.08.2018 г

date

27 август 2018

Три от индексите на Българска фондова борса изпратиха  последната седмица с възходящо движение, а единостана без промяна. Оборотът за цялата седмица на БФБ достигна 20,1 млн. лв., като около 35% от тях е от сделки с държавни ценни книжа. От дружествата в SOFIX седем са на плюс и четири на минус, като най-печелившата компания е „Монбат“ АД с ръст в цената на акциите ѝ с 3,85%. На второ и трето място се нареждат „Стара планина холд“ АД и ТБ“ Централна кооперативна банка“ АД, чиито книжа поскъпват съответно с 3,68% и 2,29%.

Световните борси намериха единна посока и ръстове бяха отчетени както в Европа, така и в Азия и Америка. Пзарите бяха повлияни от скандалите около американския президент Тръмп и неговият личен адвокат, който бе се призна за виновен по обвинения, свързани с подкупи, данъчни и банкови измами.

Председателят на Фед Джером Паулър произнесе реч на годишна среща на централната банка в Уайоминг, на която беше обсъдено бъдещето на паричната политика. Той каза, че вижда „ново постепенно“ повишаване на лихвените проценти, като отбеляза, че икономиката е „силна“ и може да се справи с по-строга парична политика.
Настроението на инвеститорите беше подобрено и от силните отчети и стабилни икономически данни, оповестени по-рано тази седмица.
Инвеститорите остават под влиянието и на притесненията в областта на търговията, след като САЩ и Китай приключиха разговорите миналата седмица без голям пробив. По-рано през седмицата влязоха в сила нови мита върху американски и китайски стоки.
На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до около 2,822%, а доходността по 30-годишните държавни ценни книжа намаля до 2,971%.
В същото време седмичните данни за молби за безработни в САЩ отбелязаха понижение до 210 000 – близо до стойности, невиждани от 1969 г.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет мениджмънт" АД, се разделиха в своето представяне - локалноинвестираните ОББ Премиум Акции (+0.18%) и ОББ Балансиран Фонд (+0.13%), заедно с ОББ Глобал Растеж (+1.46%) се повишиха, нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации останаха практически без промяна, докато останалите 4 фонда записаха спадове, най-значителен при ОББ Патримониум земя (-0.79%). (Още...)

Обратно към Новини