Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 17.03.2017-24.03.2017 г.

date

27 март 2017

Индексите на БФБ-София се покачиха минимално в седмицата преди изборите. Най-добре се представи борсовият ветеран Sofix с ръст от 0.73%, за който най-много спомогна Първа Инвестиционна Банка, която нарасна с 12.56%, превръщайки се по този начин в компанията с най-голяма капитализация на борсата, изпреварвайки Софарма АД с близо 30 млн. лв. по този показател към края на седмицата. Класацията по оборот беше поведена от новия член на Sofix - Еврохолд АД с 1.27 млн. лв.

Международните пазари, от своя страна, се оцветиха в червено. Пазарите в САЩ отстъпиха с над процент, а върху търговията повлия и оттеглянето на закона за здравеопазването от страна на републиканците в Конгреса след преценката им, че нямат достатъчно гласове, да го прекарат. Икономиката на еврозоната се ускорява през март в резултат на създаването на нови работни места и ръста на инфлацията. Индексът на мениджърските поръчки през март нарасна до 56.7 пункта, което е най-високото ниво от близо шест години. Това показват данните на компанията за финансова информация IHS Markit. Очакванията на икономистите бяха за спад до 55.8 от февруарското ниво от 56 пункта, предава Bloomberg. Когато PMI е над 50 пункта, това означава, че активността се засилва, а когато е под този праг - че отслабва. Заетостта през месеца е достигнала най-високото си ниво от юли 2007 г., като нарастване има както в сектора на услугите, така и на производството.
 
По предварителни данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2016 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.0% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 година. Увеличението в индустрията е с 8.1%, в услугите - с 9.4%, и в строителството - с 2.2%. През четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8.2%, а другите разходи - със 7.0%.

Локалноинвестираните колективни инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД последваха пазарния тренд в страната и се повишиха. Към тях се присъединиха и нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари с ръстове от по 0.03%. От тази тенденция се отличиха ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя, които са с най-големи експозиции в чужбина и се понижиха в унисон с международните пазари. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини