Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 15-22.03.2013 г.

date

25 март 2013

Най-старият български борсов индекс SOFIX отчете седмичен ръст от 0,36 %, а измерителят на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се повиши с 2,60 %. В основата на повишението и при двата индекса беше Адванс Терафонд АДСИЦ, който поскъпна с 6,35 %, а през седмицата сделки с акции на дружеството се сключваха и на абсолютния рекорд от 2,70 лв. за акция. Втори по поскъпване в SOFIX се нареди Каолин АД с 3,97 %, следван от Софарма АД с повишение от 2,21 %. Лидер по оборот на БФБ-София е Корпоративна търговска банка с 54,3 млн. лв. (съпроводен с 9 %-ов ръст), следвана от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ с 6,9 млн. лв., а на трето място с 2,07 млн. лв. се нареди Софарма АД. На световните борси индексите отчетоха понижения, основно поради несигурността царяща около спасителния пакет за Кипър. Предвиждаше се всички депозити в островната държава над 100 хиляди евро ще бъде наложен еднократен данък от 9,9 процента, а върху тези с по-малък размер - 6,75 %. В крайна сметка в последните минути на неделния ден бе постигнато споразумение, което ще донесе на страната спасителен заем от 10 милиарда евро от ЕС и МВФ. Допълнителни 5,8 милиарда евро ще осигури самата държава главно чрез преструктуриране на финансовия сектор. Предвижда се кипърската Народна банка (Laiki Bank) да бъде разделена на две части на "добра" и "лоша" банка, а банковите депозити над сто хиляди евро в другата голяма финансова институция – Bank of Cyprus, да бъдат орязани. "Добрата" банка ще бъде рекапитализирана с орязаните депозити, а "лошата" банка ще бъде закрита, като дългът от 9 млрд. евро на Laiki ще бъде прехвърлен към Bank of Cyprus.

Отвъд океана - Федералният резерв (Фед) на САЩ остави за пореден път основните си лихви на непроменено равнище и иска да продължи с монетарните стимули, предава Bloomberg. Фед очаква и по-бързо подобряване на пазара на труда. Бернанке потвърди обещанието си, че ще вдигне лихвите едва тогава, която безработицата падне под 6,5 %. В момента нивото ѝ остава на 7,7 %.

ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд загубиха съответно 0,64 % и 0,41 % от своята стойност, докато ОББ Патримониум Земя и ОББ Платинум Облигации зарадваха своите инвеститори с повишения от съответно 0,24 % и 0,15 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.  още ...

Обратно към Новини