Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 14.07.2017-21.07.2017 г.

date

24 юли 2017

През седмицата не липсваха добри новини, но дори и те не успяха да извадят участниците на пазара от лятната летаргия и ниската активност. Всички български индекси се движеха в тесни граници. Най-стария борсов индекс, Sofix, остана около 8,5 годишния си връх, постигнат миналата седмица, но завърши седмицата с понижение от 0.16%. Останалите три местни измерителя се движеха разнопосочно, като само индексът инвестиращ в дружества за секюритизация на недвижими имоти или земя, BG REIT, нарасна с 0.27%. Оборотът беше на ниско ниво, като едва седем компании преминаха границата от 100 хил. лв., водени от Монбат АД с 1 144 хил. лв., ЧЕЗ Разпределение България АД - 636 хил. лв. и Албена АД - 286 хил. лв.

Световните борси се движеха разнопосочно. След речта на председателя на Европейската централна банка, Марио Драги, стойността на еврото гравитира около двегодишен връх (спрямо долара и други основни валути). В речта си председателят заяви, че евентуални промени в политиката на количествени улеснения ще бъдат обсъдени през есента, като повечето анализатори очакват затягане на политиката през следващата година. Бюджетният дефицит в еврозоната за първото тримесечие на 2017 г. е достигнал 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е малко под нивото му от предишните три месеца – 1,1%. През седмицата съществено влияние оказа провалът на провала на плановете на републиканците за замяна на Obamacare с нов проектозакон в здравеопазването. Това подлага под съмнение възможността на администрацията на Тръмп да прокара всички искани от тях реформи, които бяха посрещнати с еуфория веднага след избирането му. Европейската комисия обяви в своя годишен обзор, че с над 234 милиона заети лица заетостта в Европейския съюз (ЕС) никога досега не е била на по-високо равнище, а безработицата е на най-ниското си равнище от декември 2008 г. Данните на Евростат сочат, че инфлацията в еврозоната се е забавила на годишна база през юни – до 1,3% спрямо 1,4% през май.

Разнопосочните движения на световните фондови борси и рязкото движение по определени валутни двойки, оказаха своето влияние и на колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт. Четири от тях записаха повишения, като най-добре се представиха консервативните фондове, ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари - съответно с 0.12% и 0.12%. Още...

Обратно към Новини