Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 13.03-21.03.2015 г.

date

23 март 2015

    И четирите местни индекса отчетоха ръстове през отминалата седмица. Най-добре се представи секторният BG REIT с ръст от 1.75 % след новината, че бюджетната комисия е приела поправки, които разрешават на публичните дружества с чуждо участие извън ЕС да са собственици на земеделска земя. Sofix нарасна с 1.39 %, като 10 от съставните му компании се повишиха, а 5 се понижиха. С 921 хил. лв. оборот лидерското място бе заето от ТК-ХОЛД АД, следвано от привилегированите акции на Химимпорт (548 хил. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (444 хил. лв.), а още 4 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

Акциите на     американските борси приключиха на зелено след като ФЕД обяви, че "увеличение на целевия интервал за лихвите остава малко вероятно за срещата на Комитета през април“ и че     „Комитетът очаква, че ще бъде подходящо да се повишат лихвите, когато видим последващо подобрение на пазара на труда и сме умерено сигурни, че инфлацията ще достигне целта ни от 2 % в средносрочен план“. Тези действия на ФЕД оказаха влияние и върху търговията в Европа и Азия, където също бяха отчетени ръстове.

Резултатите от четвъртото проучване „CFO Survey“ на консултантската компания Deloitte относно очакванията на мениджърите за състоянието на бизнес средата, перспективите пред фирмите и техните финансови приоритети показват повишен, но предпазлив оптимизъм. Предвижданията за растежа на българската икономика през 2015 г. слабо се изместват спрямо миналогодишното проучване на одиторската компания, като делът на очакващите умерен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките 1,5-3% годишно е 36% спрямо 24% в предходния доклад. Очакващите стагнация – т.е. ръст в интервала 0-1,5% - намаляват до 58% от запитаните при 69% в предходната анкета.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, се представиха в унисон с пазарната тенденция и отчетоха втора поредна седмица с повишения. Най-поскъпващи бяха дяловете на ОББ Глобал Фарм Инвест - с 1.68 %, а след тях се нареди ОББ Премиум Акции, който добави 0.87 % към стойността си. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.Още...           

Обратно към Новини