Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 12.07-19.07.2013 г.

date

22 юли 2013

Родната борса изпрати една по-скоро позитивна седмица. Равнопретегленият BG TR30 се повиши с 2,7 %, а Sofix - с 0,9 %. Секторният BG REIT остана непроменен. От компаниите включени в Sofix най-много нараснаха (на база последна цена) М+С Хидравлик с 12,05 %, Индустриален Холдинг с 6,65 % и ПИБ АД с 5,26 %. На другия полюс бяха Албена АД със спад от 6,21 %, Булгартабак Холдинг с 1,94 % и Адванс Терафонд АДСИЦ с 0,69 %, като това бяха и трите единствени компании от индекса, които завършиха на червено. Две компании преминаха котата от 1 млн. лв. през седмицата и заеха лидерските места по оборот - Каолин АД с 7,1 млн. лв. и БТК АД с 2,1 млн. лв. На пазарите навън седмицата също беше позитивна - в Америка и Азия бяха отчетени ръстове в рамките на процент, докато в Европа повишението беше малко по-силно.

Икономиката на Европейския съюз постепенно се възстановява, се твърди в изявление на европейския комисар по валутните и финансовите въпроси Оли Рен. „Във втората половина на 2013 г. ние навлизаме на фона на стабилизиране на икономическата активност и на повишаване на доверието“, посочва Рен. Той добавя, че „текущите показатели потвърждават постепенното движение в положителна посока“. „Това предполага връщане към растеж през втората половина на настоящата година“, смята еврокомисарят. По думите му ЕС прогнозира и слаб ръст на заетостта през 2014 г., „макар че безработицата остава на недопустимо високо ниво“. На същото мнение е и френският финансов министър Пиер Московиси, който очаква икономическият растеж във Франция да се възстанови през второто полугодие, тъй като стимулите за създаване на нови работни места започват да дават резултат.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД също отчетоха ръстове. ОББ Премиум Акции добави 3,10 % към стойността си. СД на ОББ Балансиран Фонд реши считано от 22.07.2013 г. до 04.09.2013 г. вкл. да бъде спряно емитирането и обратното изкупуване на акции на дружеството, поради технически причини, свързани с процедурата по преобразуване му в договорен фонд. още ...

Обратно към Новини