Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 11.08.2017-18.08.2017 г.

date

22 август 2017

Само един от борсовите индекси на БФБ приключи седмицата в зелена територия - равнопретегления BG TR30. Останалите три индекса записаха минимални понижения от около половин процент, като секторния BG REIT изгуби най-много, -0.65%. Последния ден на изминалата седмица донесе едно забележително събитие на родната борса:  в петък (18 август) оборотът възлезе на 9,8 млн. лв., с което беше премината границата на оборота за цялата 2016 г. Изминалата седмица донесе и някои смесени новини за България – текущата и капиталовата сметка на страната за първото шестмесечие са положителни, но пък ПЧИ са намалели с 47% спрямо същия период на миналата година.
През седмицата бяхме свидетели на нови терористични атаки в Европа (ударена този път беше Испания) и това имаше цялостно негативно влияние върху борсите. Особено засегнати бяха акциите от туристическия бизнес и авиокомпаниите. Въпреки това, данни на Евростат потвърдиха продължаващото икономическо възстановяване на Европа: инфлацията в ЕС през юли достига 1.5% на г.б., като отбелязва сериозно ускоряване спрямо миналата година, когато е била едва 0.2%; а БВП на Съюза през второто тримесечие нараства с 1.6% спрямо първото тримесечие на годината.
Сблъсъци в Шарлътсвил, Вирджиния, доведоха до ескалация на напрежението и до още разногласия сред администрацията на Доналд Тръмп. Няколко изпълнителни директори от най-големите компании в САЩ (сред които и Стивън Банън, главният стратег на Белия дом) обявиха, че напускат екипа на американския президент, засилвайки макроикономическата несигурност зад океана. За съжаление, тези новини не можаха да компенсират положителния ефект от слабото разсейване на напрежението между Америка и Северна Корея, след като корейският лидер обяви, че отлага плановете си за изстрелване на ракети близо до американската територия Гуам. Изнесените статистически данни показваха, че безработицата в САЩ остава на 16-годишен минимум от 4.3%, а потребителското доверие се подобрява до 7-месечен връх. По-добрите нагласи на домакинствата ще продължат да движат икономиката, въпреки неочакваното понижение във фабричното производство в САЩ – свиването се дължи най-вече на спада в производството на автомобили. Автомобилостроенето ще е една от най-дискутираните теми и в започналото предоговаряне на NAFTA.

Местноинвестираните фондове Премиум Акции и Балансирани Фонд отчетоха спадове през изминалата седмица, движени от спада на основния борсов индекс, Sofix. Глобалните фондове на ОББ АМ се представиха разнопосочно, в унисон със смесеното представяне на световните пазари през седмицата. Още...

Обратно към Новини