Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 10.03.2017-17.03.2017 г.

date

20 март 2017

Sofix достигна 634.98 пункта, което представлява най-високата стойност от октомври 2008 г. Иначе за седмицата индекса нарасна с 1.61%, което го прави най-успешен на БФБ-София. Лидер по оборот беше ЗД Евро Инс с 1.74 млн. лв., а още 3 компании преминаха границата от 1 млн. лв.

На развитите борси тенденцията като цяло беше положителна, като европейските индекси нараснаха с по над 1%, а Hang Seng добави 3.15%. Индустриалното производство в САЩ остава без промяна на месечна база през февруари, но промишлеността, която формира по-голямата част от индустриалното производство, записа шести пореден месечен ръст.

Новината на седмицата на капиталовия пазар беше извършената проверка от страна на КФН, която завърши с констатацията, че "Правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публичното дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (ТР, ЦД). От друга страна, критерият за ликвидност  също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години. В резултат на това, прилагайки Правилата може да се достигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции". КФН препоръча на БФБ в кратък срок да започне процедура за изменение на посочените правила с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД последваха пазарния тренд и в мнозинството си записаха повишения, водени от локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд с ръстове от съответно 1.37% и 0.70%. От тази тенденция се отличи единствено ОББ Глобал Фарм Инвест, който приключиха на червено с 1.09%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини