Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 10.01-17.01.2014 г.

date

20 януари 2014

БФБ изпрати поредна добра седмица. BG T30 и BGBX40 добавиха по над 3 % към стойностите си, Sofix - 2,42 %, а единствен от тази тенденция се отдели BG REIT, който загуби 2 %. Явно апетитът за риск на родната борса отново нарастна, което доведе до ръст на обемите на търговия, ръст на индексите и известно отдръпване от акциите на АДСИЦ, като по-консервативна инвестиция. 4 компании прехвърлиха границата от 4 млн. седмичен оборот - Петрол АД (132 млн. лв.), КТБ АД (4,57 млн. лв.), обикновените акции на Химимпорт АД (1,54 млн. лв.) и Регала Инвест АД (1,4 млн. лв.). От съставните на Sofix компании 10 отчетоха ръстове (водени от ИХ България с 13,33 %), а 4 завършиха на минус. В САЩ индексите отчетоха минимални движения, след като индексът на потребителското доверие записва спад през януари. Новостартиращите строежи също намаляват с 9,8 % през декември, макар и данните за цялата 2013 година да показват най-сериозният ръст от 2007 година насам. В същото време  свободните работни места в САЩ нарастват до 4 млн. през ноември, а индустриалното производство се разширява за пети пореден месец.

Икономиката на Китай е нараснала със 7,7 % на годишна база през последното тримесечие на 2013 година, показват официалните данни, публикувани от националната статистика на страната. Записаният ръст надхвърля предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Тяхната прогноза беше за икономически ръст от 7,6 %. Ръстът на икономиката от 7,7 % е същият за втора поредна година. Официалната заложена цел на правителството за годината беше за преследване на прираст от 7,5 %. Индустриалното производство в страната е нараснало с 9,7 % на годишна база през декември. Това е малко под предварителните очаквания на анализаторите за повишение от 9,8 % и под записания ръст с 10 % през ноевмри. При продажбите на дребно е записан ръст от 13,6 % на годишна база, което съвпада с предварителните очаквания. Инвестициите в недвижима собственост пък са нараснали с 19,6 % през 2014 година. За 2014 година анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват ръст на китайската икономика от 7,4 % – най-ниското ниво, измервано от 1990 година насам. Причината са опитите за преместване на фокуса от зависимост от износа към вътрешно потребление, предава Ройтерс.

През отминалата седмица ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд записаха стабилни ръстове от съответно 3,72 % и 2,38 %. ОББ Платинум Облигации нарасна с 0,06 %, а ОББ Патримониум Земя последва тренда на сектория индекс и се понижи, но чувствително по-малко от него. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още ...

Обратно към Новини