Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 06.07.2018-13.07.2018 г.

date

16 юли 2018

естните индекси завършиха и тази седмица на червена територия. Изключение прави BG REIT, който записа повишение от 0.05%. От дружествата от SOFIX две изпращат седмицата на плюс - „Доверие Обединен Холдинг“ АД и „Еврохолд България“ АД със съответно поскъпване на акциите им с 6,87% и 0,68%. Най-губещото дружество за седмицата е „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, чиито акции поевтиняват с 4,13%. Следват го „Стара планина Холд“ АД и „Химимпорт“ АД със съответно понижение в цената на книжата им с 4,05% и 3,52%.

Индексите на развитите борси регистрираха повишения.  В началото на американския сезон на корпоративните отчети оптимизмът завладя и европейските фондови пазари, където корпоративните новини, обаче бяха малко. Отвъд океана JP Morgan Chase обяви по-добри от очакванията печалби и продажби, след като приходите й от търговия нараснаха с 13% през второто тримесечие на годишна основа. Citigroup също съобщи за по-добра от очакваното печалба, но по-слаби приходи от прогнозите за тримесечието. Wells Fargo обаче не успя да отговори на очакванията за печалбата и приходите си, най - вече в следствие на големият счетоводен скандал.
 
 В края на миналата седмица ФЕД потвърди, че очаква да продължи да повишава лихвените проценти постепенно и подчерта икономическия ръст на САЩ през първата половина на годината в полугодишния си доклад до Конгреса. Силният икономически растеж и ниската безработица налагат увеличение на лихвите, но липсата на сериозен инфлационен натиск означава, че това може да стане постепенно. Американските индекси отчетоха леко понижение след публикуването на доклада.

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се понижава през юли до 6-месечно дъно – заради опасенията, свързани с новите митнически тарифи за вноса на стоки в САЩ. Индексът на потребителското доверие в САЩ пада през юли до 97,1 пункта от 98,2 пункта през юни. Това е най-слабото ниво на индекса от януари насам.

Цените на вносните стоки са отчели през юни най-големия си спад от повече от две години насам заради по-ниските цени на петролните продукти и ефекта от силния долар. През миналия месец цените на вносните стоки са се понижили с 0,4%, отбелязвайки най-големия си спад от февруари 2016 г. Данните за май пък бяха ревизирани във възходяща посока до ръст от 0,9% спрямо по-рано отчетените 0,6%.

Фондовете, управлявани от "ОББ Асет мениджмънт" АД завършиха седмицата на зелена територия. Най-голям ръст отчитат "ОББ Глобал Фарм Инвест" и "ОББ Глобал Растеж". Още...

Обратно към Новини