Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 05.10.2018-12.10.2018 г.

date

15 октомври 2018

Щатските фондови пазари се сринаха в средата на седмицата. В сряда Dow Jones Industrial Average загуби 832 пункта само седмица след като индексът на сините чипове достигна рекордно високи стойности. Разпродажбите продължиха и в четвъртък. Страховете се разпространиха към Азия и Европа, който също приключиха седмицата на червена територия.
През тази седмица Софикс записа три губещи и две печеливши сесии, регистрирайки загуба на седмична база от 2,09%. От дружествата от SOFIX само две успяват да запишат ръст на седмична база. Това са „Еврохолд България“ АД, чиито акции поскъпват с 1,24%, и „Сирма Груп Холдинг“ АД – с ръст в цената на книжата от 0,93%.
Най-губещото дружество за седмицата от сините чипове е „Трейс Груп Холд“ АД – акциите му поевтиняват със 7,47%. Книжата на „Албена“ АД и ТБ „Първа инвестиционна банка“ АД се обезценяват съответно с 5,10% и 4,95%.
Според различни медийни доклади има голям пробив по отношение на преговорите между ЕС и Обединеното кралство за Brexit. Как обаче ще изглежда компромисът все още не е ясно.
Италианският парламент прие бюджетния закон на правителството. Планът е бюджетният дефицит да нарасне до 2,4% през следващата година. До 2020 г. той трябва да бъде 2,1%, а през 2021 г. - 1,8%.
САЩ в момента преговарят с ЕС за разрешаване на търговския конфликт. Първите подготвителни кръгове от преговорите ще бъдат завършени до ноември. Американският президент Доналд Тръмп отново разкритикува остро политиката на Федералния резерв за лихвените проценти.
В началото на годишната среща на МВФ и Световната банка фондът представи новата си прогноза за растежа на световната икономика. МВФ очаква глобален икономически растеж от 3,7% за тази и следващата година. Това е с 0,2 процентни пункта по-малко от предишните предвждания. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард също така пледира за реформа на световната търговска система. Тя трябва да включва и услуги и да я направи годна за цифровата трансформация.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет мениджмънт" АД, последваха пазарната тенденция и отчетоха понижения. Най-сериозни бяха при ОББ Глобал Растеж, ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Глобал Дивидент. Още...

Обратно към Новини