Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 04.07-11.07.2014 г.

date

14 юли 2014

Sofix записа пет поредни сесии с понижения, приключвайки седмицата с общ спад от 4,43 %. От съставните на индекса компании само Стара Планина Холд успя да запише ръст (0,97 %), две останаха без промяна, а дванадесет отстъпиха от завоюваните по-рано позиции, като с най-потърпевши бяха акциите на Булгартабак Холдинг АД (-20,83 %), а Еврохолд АД загуби 10 %, след изключително силната градушка в София, която по оценки на експерти от застрахователния сектор може да доведе до заявени щети в диапазона 50-100 млн. лв. В класацията по оборот лидер е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ с близо 3 млн. лв., следван от Биовет АД с 1,92 млн. лв., от които 1,74 млн. лв. са пакетна сделка, по която Златен лев холдинг продаде дела си в дружеството. Оборотът  при всички останали позиции беше далеч по-нисък, като третият Химимпорт АД (обикновени акции) достигна 340 хил. лв. На развитите борси също наблюдахме понижения от различен мащаб, като в Европа търговията премина под знака на опасенията за проблеми в португалския финансов конгломерат Espirito Santo.

Най-значимите новини през седмицата безспорно бяха свързани с резултатите от назначения одит на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол-България. От направеното от БНБ изявления по този повод се посочва, че резултатите от прегледа на КТБ говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики; липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл; в резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си.

Три от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Менидмънт АД, приключиха със спадове, значително по-малки от тези при индексите - ОББ Премиум Акции (-1,09 %), ОББ Балансиран Фонд (-0,17 %), ОББ Патримониум Земя (-0,28 %), а ОББ Платинум Облигации остана без промяна. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Обратно към Новини