Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 04.05.2018-11.05.2018 г.

date

14 май 2018

В кратката работна седмица три от местните индекси се понижиха. След като девет от съставните му компании се понижиха, Sofix приключи със седмичен спад от 1.13%. От негативната тенденция се отличи BG REIT с ръст от 0.58%. Тази седмица оборотът беше по-висок спрямо предходната, като най-търгувани бяха акциите на Индустриален Холдинг България АД с 4.1 млн. лв., следвани от Кепитъл Консепт Лимитед АД с 1 млн. лв., а още 7 компании преминаха границата от 100 хил. лв.  След очакваното публично предлагане на производителя на пилешко месо „Градус“ АД на БФБ-София АД дружеството възнамерява да предложи на акционерите си минимум 90% от годишната печалба на холдинговата компания да се разпределя като дивидент, считано от 2019 г., заяви изпълнителния директор на дружеството Ангел Ангелов.

На развитите борси властваше позитивизма. Американските индекси добавиха по над 2%, а енергийният сектор нарасна с 3,8% в резултат на покачващите се цени на петрола, които скочиха, след като президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение. Ръстовете в Европа бяха малко по-ниски, а президента на ЕЦБ Марио Драги призова политическите ръководители да направят реформи, с цел да се предотврати повторение на финансовата криза в еврозоната - включително чрез осигуряване на средства в помощ на изпаднали в затруднение страни. В реч пред Европейския университетски институт във Флоренция Драги изтъкна, че такъв финансов фонд може да осигури допълнителна стабилизация за страните, изпитващи пазарни сътресения, които не могат да бъдат преодолени с помощта на националния бюджет и икономически политики.

През периода януари - март 2018 г. износът на България за трети страни намалява със 17.4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 3 504.9 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония, Съединените американски щати и Руската федерация, които формират 55.0% от износа за трети страни. Само за март 2018 г. износа намалява с 10.4% спрямо март 2017 г. и е в размер на 1 264.0 млн. лева.

Седем от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха ръстове, като най-добре се представи ОББ Глобал Растеж с повишение от 3.06%. Локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд последваха тренда на БФБ-София АД и се понижиха съответно с 0.40% и 0.22%. още ...

Обратно към Новини