Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 04.04-11.04.2014 г.

date

14 април 2014

Четири негативни и една позитивна сесии е равносметката за изминалата седмица, която доведе до спадове при местните индекси в диапазона 1,94 % при BG REIT до 3,06 % при BG TR30. Като основна причина за спадовете може да посочим прибирането на печалби, както и негативния развой на борсите по света, където спадовете достигнаха 7,33 % при NIKKEI 225. Дванадесет от компаниите, включени в Sofix, се понижиха, докато три от тях успяха да завършат на зелено, като най-добре се представи Стара Планина АД, която завърши седмицата с ръст от 2,25 %. Обемите на търговия не бяха впечатляващи, а с най-висок оборот бяха акциите на Софарма АД (603 хил. лв.), обикновените акции на Химимпорт АД (561 хил. лв.) и Адванс Терафонд АДСИЦ (547 хил. лв.). Цените на производител в САЩ са регистрирали най-големия си ръст от девет месеца през март (0,5 %), като разходите за храни и услуги са се повишили с 1,4 % на годишна база, а потребителското доверие е достигнало 9-месечен връх през април, като индексът на Thomson Reuters/University of Michigan се е повишил до 82,6 пункта от 80 през март.

Международният валутен фонд не промени първоначалните си прогнози за икономическия растеж на България през тази година. Очакванията на фонда са през тази година брутният вътрешен продукт да се разшири с 1,6 %, а догодина да се ускори до 2,5 %. Прогнозата се разминава с по-оптимистичните очаквания на правителството. Преди дни финансовото министерство завиши очакванията си за икономическия растеж през тази година до 2,1 %, като прогнозира, че до 2017 г. той ще се ускори до 3,4 %. Същевременно Европейската комисия прогнозира, че икономиката на България ще запише ръст от 1,7 % тази година. Подобни са и очакванията на Световната банка, докато Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира икономически растеж от 1,8 %.
МВФ обаче очаква дефлация от 0,4% в България през тази година, като догодина инфлацията се очаква да се ускори до 0,9 %. За тази година финансовото министерство очаква ниска инфлация, но не и дефлация, а за следващата година прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще се ускори до 2,4 %.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Менидмънт АД завършиха седмицата в унисон с пазарния тренд - ОББ Премиум Акции се понижи с 1,68 %, ОББ Балансиран Фонд с 1,13 %, ОББ Патримониум Земя с 0,49 %, а ОББ Платинум Облигации - с 0,03 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. още...

Обратно към Новини