Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 01.03.2019-08.03.2019 г.

date

11 март 2019

Индексите на БФБ се понижиха минимално през кратката работна седмица. Единствено секторният BG REIT зарадва инвеститорите си с ръст от 0.46%. Най-търгувани бяха акциите на Албена АД и 235 Холдингс АД съответно с 1.027 млн. лв. и 1.001 млн. лв. Три промени ще настъпят в най-стария борсов индекс на борсата - SOFIX след мартенското му ребалансиране. В състава на "сините чипове" влизат "Градус", "Индустриален холдинг България" и "Доверие обединен холдинг" на мястото на „Албена“ АД, „Монбат“ АД и „Трейс Груп Холд“ АД. Промените влизат в сила от 18 март.

Развивите пазари се понижиха след поредица от разочароващи данни. Новите работни места извън земеделския сектор през февруари в САЩ са нараснали с 20 хил. при очаквания на анализаторите за увеличение със 181 хил. Това е и най-слабият темп на създаване на нови работни места от септември 2017 г., когато страната беше връхлетяна от няколко големи урагана. Нивото на безработица се е понижило до 3,8% - близо 50-годишно дъно. Доброто състояние на американската икономика и ниската инфлация позволяват на Фед да приеме подхода на изчакване относно повишаването на основните лихви, заяви председателя на централната банка на САЩ Джером Пауъл.; Износът на Китай отбелязва значителен спад от 20,7% на годишна база до 135,24 млрд. долара през февруари. Това е  четири пъти над очакванията за свиване от 4,8%. Това е и най-големият годишен спад от февруари 2016 г. насам. Сред причините за понижението, освен търговския конфликт със САЩ, са и по-слабото световно търсене, както и почивните дни около Китайската нова година в началото на месеца.; ЕЦБ запази лихвите без промяна, но отложи във времето повишаването на лихвените проценти. Освен това институцията взе решение от септември да стартира нов кръг от евтино финансиране за банките с цел стимулиране на икономиката.; За втори път в рамките на по-малко от 2 месеца германското правителство понижи прогнозата си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%, а основните причини за това са отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия. 

Седем от колективните инвестициони схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт, последваха пазарния тренд и се понижиха в диапазона от 0.28% за ОББ Балансиран Фонд до 1.87% за ОББ Глобал Фарм Инвест. Единствено нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации се покачиха минимално с по 0.01%. Още...

Обратно към Новини