Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 21.10.2022-28.10.2022

date

02 november 2022

Миналата седмица акциите по световните развити пазари като цяло се повишиха, докато инвеститорите най-вече оценяваха сигналите от сезона на отчетите за третото тримесечие. В Америка S&P500 се повиши с 4% благодарение на обявения по-висок от очаквания БВП на САЩ, въпреки смесените резултати. В Европа акциите също се повишиха стабилно въпреки опасенията за предстоящи вдигания на лихвените проценти, инфлацията и надвисналата рецесия. Единственото място където пазарите пострадаха бе Китай, където акциите паднаха рязко след потвърждението на Си Дзинпин за исторически трети мандат като лидер на Китайската комунистическата партия.
Така, въпреки сриването на акциите на редица технологични гиганти, американските индекси отбелязаха масивни печалби. Индустриалният Dow Jones изхвърча с 6% нагоре и записа четвърта поредна седмица с положителен резултат. Технологичният NASDAQ също отбеляза втора поредна седмица със солидна печалба, въпреки че смесените резултати от печалбите на някои технологични гиганти натежаха върху резултата му. Седмицата мина с доста натоварен график на компании, които отчитаха резултатите си за третото тримесечие. Засега, от всички които са докладвали, малко над една трета не са успели да покрият очакванията за печалба. Доста пострадаха растежните акции, повлечени от спада в цените на технологичните мега-компании – Microsoft, Amazon.com, Alphabet (компанията майка на Google) и особено Meta Platforms (компанията майка на Facebook), които докладваха слабости в приходите и влошени прогнози за годината. Енергийните и индустриалните акции се представиха по-добре от останалите сектори. Забелязва се, че маржовете на печалба продължават да се свиват (като енергийният сектор е изключение). Според FactSet - компания за пазарни данни, нормата на оперативна печалба на компаниите от S&P500 се очаква да бъде средно около 12%, като това би било петото поредно тримесечие на свиване на маржовете на печалба.
Сянката на повишаващите се лихви продължи да тежи на пазарните настроения. През седмицата Централната банка на Канада повиши основния си лихвен процент с по-малко от очакваното - с 0,5 процентни пункта до 3,75%. Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв (Фед) също да повишат основните лихвени проценти с 0,75% при следващото си заседание тази седмица. Ако Фед вдигне лихата с три-четвърти процентни пункта, това ще бъде четвъртото поредно такова рязко увеличение, което ще изтласка лихвения процент до диапазона от 3,25%-3,50%, което е най-високото равнище от 2008 г. досега. В крайна сметка обаче, доходността на 10-годишните щатски държавни облигации леко спадна, с което най-накрая прекъсна 12-седмичната серия от ръстове, която доведе до най-високото ниво за последните 15 години. В петък тя се установи на ниво от около 4,02%, а когато серията започна в началото на август, доходността беше около 2,60% (доходността и цените на облигациите се движат в противоположни посоки). Въпреки че доходността на 10-годишните щатски ДЦК се понижи през седмицата, доходността на 3-месечните съкровищни облигации се повиши, като във вторник се покачи над доходността на 10-годишните и остана там през останалата част от седмицата. Това рядко явление отбеляза задълбочаване на инверсията на кривата на доходност, започнала в началото на юли, когато доходността на 2-годишните надхвърли тази на 10-годишните държавни облигации. Подобен обратен наклон на кривата на доходността е индикатор за наближаваща рецесия.
Акциите в Европа също поскъпнаха силно заради надеждите, че централните банки може да забавят темпа на повишаване на лихвените проценти. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи седмицата с 3,65% по-високо, а основните борсови индекси на континента (Германия, Франция, Италия и др.) също се повишиха с по 4% и повече. Европейските банки отчетоха ударни печалби за третото тримесечие в резултат на по-високите лихвени проценти, които обикновено повишават банковите приходи. Банкови гиганти като Barclays, Santander, UniCredit, Standard Chartered, HSBC и UBS надминаха тримесечните оценки на анализаторите. Deutsche Bank пък обяви най-високата си годишна печалба от 13 години насам.
Резултатите за изминалата седмица на българският фондов пазар за втора седмица не отразиха силните ръстове отбелязани по борсите в развитите държави. Основните борсови индекси завършиха седмицата със стабилни, но не и силни ръстове от порядъка на 1,5%. Сред местните компании най-добре се представи производителят на торове Неохим АД, чиято цена се покачи с близо 14% за седмицата, а най-лошо – дружеството за недвижими имоти ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, чиято цена на акцията спадна с малко над 3,7%. Още...

Back to News