Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 04.03.2022-11.03.2022

date

15 march 2022

Акциите отново изпратиха още една изключително волатилна и лоша седмица, след като в края й високопоставен украински дипломат заяви, че не се вижда напредък в преговорите между Русия и Украйна. През седмицата САЩ добавиха водка, хайвер и диаманти към списъка със забранените за внос стоки от Русия, но решението на Америка и Великобритания да спрат вноса си на руски петрол, газ и въглища разтърси пазарите. Въпреки че петролът записа първата си седмица със спад на цената след началото на руската инвазия, в един момент суровият петрол сорт Brent за кратко се търгуваше на цена близо до $140 за варел, което бе 14-годишен връх. По-късно през седмицата обаче цената спадна, след като ОАЕ стана първия член на ОПЕК, който обяви, че ще увеличи производството си. Европейските пазари на природен газ също минаха през чудовищна волатилност, като цената на фючърсите на основния пазар в Холандия за кратко удари рекордните €345 за МВч, преди да спадне – само допреди година цената им бе около €17.
Рекордните цени на горивата засилиха страховете за висока инфлация, като очакванията за общо увеличение на цените през следващата една година се покачиха до най-високата си стойност от 40 години насам. Нагласите на потребителите в САЩ потънаха до най-ниското си ниво от 2011г. – те се разглеждат като главния двигател на потребителските разходи, тъй като потребителите могат да се въздържат от покупки в очакване на влошаване на икономиката или на собствените си финанси.
Така индустриалният индекс Dow Jones изтри 2% от стойността си и записа пета поредна седмица на загуба, а технологичният индекс NASDAQ падна до ниво, което бе почти 22% под скорошния му връх – това е повече от прага от 20%, който е техническата граница за изпадане в мечи пазар. Широкият американски индекс S&P500 спадна за четвърта седмица от последните пет и загуби близо 3% за периода. В най-ниската си точка индексът беше с около 14% по-надолу от най-високата си стойност, което все още се смята за корекция (а не мечи пазар). Акциите на компаниите за основни потребителски стоки бяха особено силно засегнати, след като Coca-Cola, PepsiCo и множество други производители на храни и потребителски продукти обявиха, че спират бизнеса си в Русия и се изтеглят от страната.
За разлика от повечето развити пазари, всички родни борсови индекси се оцветиха в зелено и отбелязаха повишение за седмицата. SOFIX добави почти процент (0.85%) за периода, като сред българските компании отново най-добре се представи АГРИЯ ГРУП ХОЛДИНГ АД, чиято цена скочи с над 26% за седмицата, а най-лошо – отново ДОВЕРИЕ ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД, чиято цена на акция се понижи с над 10%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Back to News