Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 17.06.2016-24.06.2016 г.

date

27 june 2016

Борсите по света и у нас изпратиха смесена седмица. Въпреки че събитието на седмицата - референдума във Великобритания - потопи индексите в петък, част от тях успяха за завършат седмицата на плюс. Най-старият местен индекс Sofix се понижи минимално, докато широкия BG TR30 нарасна с 0.59%. Най-потърпевш се оказа BG REIT, който загуби 1.55% от стойността си.

След като в четвъртък във Великобритания гражданите гласуваха с 51.9% за излизане от Европейския съюз, в петък всички значими индекси отчетоха значителни загуби. Най-тежки бяха пониженията в Япония, където NIKKEI се понижи със 7.92% за деня и 4.15% за седмицата. Данните от допитването показват, че британското общество е силно разединено по темата за членство в ЕС. Излизане от общността подкрепят повечето от гласувалите в Англия и Уелс, докато в Шотландия и Северна Ирландия виждат бъдещето си в ЕС.

НСИ публикува първите оценки на Евростат за 2015 г. за фактическото индивидуално потребление (ФИП) на човек от населението в стандарти на покупателната способност. Десет държави членки регистрират ФИП на човек от населението над средното за ЕС-28 равнище. Най-високо е в Люксембург - 37% над средното ниво. ФИП на човек от населението за дванадесет държави членки варира от средното равнище за ЕС-28 до 30% по-ниско. В Италия, Ирландия и Кипър равнищата на ФИП на човек от населението са до 10% под средното за ЕС-28, в същото време в Испания, Португалия, Литва, Гърция и Малта те са от 10 до 20% по-ниски, в Словакия, Чешката република, Полша и Словения - от 20 до 30% по-ниски от средното равнище за ЕС-28. Шест държави членки бележат ФИП на човек от населението повече от 30% под средното за ЕС-28 равнище. Естония, Латвия и Унгария имат от 30 до 40% по-ниско равнище, докато в Хърватия и Румъния ФИП е с малко над 40% по-ниско, в България е с около 50% по-ниско равнището на този показател от неговото средно ниво.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, също се разделиха в своето представяне - ОББ Глобал Фарм Инвест, ОББ Патримониум Земя и ОББ Платинум Облигации се повишиха, докато ОББ Премиум Акции, ОББ Балансиран Фонд и ОББ Евро Пари отчетоха понижения. Всички тези изменения бяха в тесния диапазон от (-)0.24% - (+)0.38%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Back to News