Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ на изминалата седмица 15.06.2018-22.06.2018 г.

date

26 june 2018

Индексите на БФБ-София АД записаха ръстове през отминалата седмица. Sofix добави близо половин процент към стойността си, след като 5 от съставните му компании се покачиха, 7 се понижиха, а три останаха без промяна. Новината на седмицата беше първичното публично предлагане на "Градус" АД, което набра близо 81 млн. лв. на борсата. Другите две компании, които минаха 1 млн. лв. оборот бяха Инфра Холдинг АД с 1.09 млн. лв. и Развитие Индустрия Холдинг  с 1.03 млн. лв.

Щатските капиталови пазари приключиха седмицата с понижения, като в петък DJIA прекъсна серията от осем последователни сесии с понижения. Най-големите американски банки са "стабилно капитализирани" и биха оцелели при тежка световна икономическа рецесия, предаде Федералният резерв на САЩ, след като стрес-тестове, които прави институцията, установиха, че при силни икономически проблеми, при които безработицата скача до 10 процента, брутният вътрешен продукт се свива, а финансовите условия се влошават, 35-те най-големи американски банки (покриващи 80% от банковите активи) ще могат да кредитират домакинствата и компаниите.

През седмицата бяха публикувани предварителните данни за Фактическото индивидуално потребление (ФИП) на човек от населението за 2017 г. Десет държави членки регистрират ФИП на човек от населението над средното за ЕС-28 равнище. Най-високо е в Люксембург - 30% над средното за ЕС-28 ниво. Германия и Австрия са около 20% над средното за ЕС равнище, следвани от Обединеното кралство, Финландия, Белгия, Дания, Нидерландия, Франция и Швеция, които са постигнали нива между 9 и 14% по-високи от средното за ЕС-28. Шест държави членки бележат ФИП на човек от населението около 30% и повече под средното за ЕС-28 равнище. Естония, Латвия и Румъния имат около 30% по-ниско равнище, докато в Унгария и Хърватия ФИП е с около 40% по-ниско. В България равнището на този показател е с 45% по-ниско от неговото средно ниво за държавите от ЕС-28.; БВП на човек от населението варира от 49% в България до 253% в Люксембург от средното равнище за ЕС-28.

Седем от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха понижения в диапазона 0.11%-0.84%, докато единствено нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации се покачиха минимално с по 0.01%. Още...

Back to News