Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 26.10 - 02.11.2012 г.

date

06 ноември 2012

Седмицата, която отбеляза края на октомври и началото на ноември, приключи с ръстове и на четирите борсови индекса. Най-добре се представи секторният BG REIT с ръст от 1,57 %, следван плътно от ценовопретегленият BG40 с 1,47 %, а ветеранът Sofix добави близо процент. Повишения белезяха представянето на индексите и за целия октомври, като Sofix, BG 40 и BG ТR30 нараснаха с между 1,6-1,8 %. През седмицата лидер по оборот с 63 млн. лв. стана Булгартабак холдинг, следван от ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ с 5,7 млн. лв. и Химснаб България АД с 3 млн. лв. В петък бяха продадени и последните държавни акции в ЧЕЗ, като държавата получи 115 млн. лв. за двете дружества. Общо за държавните 33 % в капитала на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про постъпленията са 277 млн. лв. С последните продадени държавни акции от ЧЕЗ приключи приватизацията на шестте електроразпределителни дружества (по две от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про). Приватизацията на енергийните дружества и големите сделки с Булгартабак доведоха до ръст на оборота на БФБ-София за октомври с 45 % на годишна база до 315 млн. лв.

НСИ публикува данните за бизнесклимата в страната - през септември 2012 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, като влошаване на стопанската конюнктура се наблюдава единствено в сектора на услугите. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през септември остава на равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на производствената активност през последните три месеца. В сравнение с август съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 4.1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се повишава с 3.6 пункта спрямо предходния месец поради подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава със 7.6 пункта в сравнение с август, което се дължи на по-умерените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца....още »

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД отчетоха повишения в диапазона от 0,14 % до 0,23 %, а лидерската позиция отново бе заета от ОББ Патримониум Земя. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. 

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини