Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 21.09 - 29.09.2012 г.

date

01 октомври 2012

През месец септември индексите на БФБ се разделиха в своето представяне – BG 40 и Sofix отчетоха ръстове – съответно 1.58 % и 0.49 %, докато BG REIT и BG TR30 донесоха известно разочарование на инвеститорите със загуби съответно 3.50 % и 2.72 %. От съставните на Sofix компании, най-добре се представи Булгартабак Холдинг с ръст от близо 14 %, а 10 от дружествата приключиха месеца на минус. В края на месеца състава на индекса беше променен, като на мястото на Еларг АДСИЦ бе включена Корпоративна търговска банка. За деветмесечието картината е по-скоро положителна – лидерската роля се заема от BG REIT със внушителните 54.36 %, следван от BG 40 с 3.89 % и Sofix с 0.58 %, а на червена територия приключва BG TR30 с понижение от 5.15 %. Лидер по оборот за изтеклата седмица са акциите на София-БТ АД с 8,2 млн. лв., следвани от Агро Финанс АДСИЦ със 756 хил. лв. и Формопласт АД със 724 хил. лв. За тримесечието най-много се търгуваха поименните компенсационни бонове, с които бяха сключени сделки за 34,6 млн. лв.

На борсите по света настроенията бяха по-скоро негативни, изключение беше Хонконгският пазар, който отчете половин процент ръст. Икономическият ръст в САЩ през второто тримесечие се оказа много по-слаб от досегашните оценки, след като сушата сви запасите, подготвяйки почвата за дори още по-слабо представяне през настоящото тримесечие на фона на забавената промишлена активност, се казва в съобщение на Ройтерс, позовавайки се на данни на американското министерство на търговията. Брутният вътрешен продукт се е разширил само с 1,3 % на приравнена на годишна основа база, което е най-бавното темпо от третото тримесечие на 2011 г. Предварителната оценка от миналия месец бе за ръст от 1,7 %. Резултатите за производството също са коригирани в посока на пони-жение, отразявайки по-ниското ниво на разходите на бизнеса и потребителите спрямо първоначалните оценки. Най-тежката суша за последния половин век, която обхвана обширни части от САЩ през лятото, е довела до понижение на земеделските запаси през второто тримесечие с 5,3 млрд. долара, след като за Q1 са намалели с 1 млрд. долара.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД излизат на плюс за деветмесечието, като лидер е ОББ Патримониум Земя с 12,53 %, следван от ОББ Платинум Облигации с 4,01 %, ОББ Балансиран Фонд - 2,24 % и ОББ Премиум Акции - 0,78 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла....още » 

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини