Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 12.10 - 19.10.2012 г.

date

22 октомври 2012

Лидер по повишение през изминалата седмица беше BG TR30 с ръст от 1,38 %, следван от BG 40 и Sofix със съответно 0,26 % и 0,12 %, а от общата тенденция се отличи BG REIT, който отчете минимална загуба от 0,19 %. Лидер по оборот станаха акциите на Агро Финанс АДСИЦ с 15,5 млн. лв., следвани от Адванс Терафонд АДСИЦ с 1,24 млн. лв. и Булленд Инвестмънтс АДСИЦ с 549 хил. лв. В интервю за национално радио, финансовият министър Симеон Дянков заяви, че до края на годината и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса може да бъдат облагани. По думите му в момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, а целта е равно третиране, каквото е целта на плоския данък. През седмицата от Агенцията по приватизация обявиха, че приватизацията на държавните дялове (от по една трета) в ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД ще стартира на 29 октомври 2012 г.

На развитите борси по света беше отчетена една позитивна седмица. Най-печеливш беше японският индекс NIKKEI, който нарастна с 5,49 %. В другия икономически колос на Азиатския континент - Китай - данните на национално статистическо бюро показват, че брутният вътрешен продукт на страната се е повишил със 7,4 % през третото тримесечие, което съвпадна с очакванията на анализаторите, а инфлацията се забави до най-ниското си ниво от две години насам, като през септември индексът на потребителските цени е нарастнал само с 1,9 % в сравнение със същия месец на миналата година. През септември на годишна база китайският експорт е отбелязал повишение от 9,9 %, а икономисти очакваха увеличението да е доста по-малко. Износът за САЩ е нараснал с най-бърз темп от 3 месеца. Експортът за Европейския съюз обаче е спаднал с 10,7 %. Световната банка занижи очакванията си за китайския икономически растеж до 7,7 %, докато предишната прогноза беше за ръст от 8,2 %.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД отчетоха повишения, като при три от тях те прехвърлиха 1 % и като цяло се представиха доста по-добре от индексите. Високорисковият ОББ Премиум Акции зае водещото място с ръст от 1,78 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла....още »  

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини