Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмицата 02.11 - 09.11.2012 г.

date

12 ноември 2012

Във вторник, 9-ти ноември, Sofix достигна близо едногодишен максимум при стойност 334,32 пункта, но след това отстъпи от тази позиция, за да приключи седмицата с ръст от 0,21 %. Малко по-добре се представи BG 40, който нарасна с 0,60 %. BG TR30 остана почти без промяна, а BG REIT загуби 0,22 % от стойността си. С най-голям ръст сред компаниите в SOFIX бяха акциите на Адванс Терафонд АДСИЦ с 3,16 % и М+С Хидравлик АД с 1,98 %. В Америка, Барак Обама беше преизбран за втори мандат, а основните индекси загубиха повече от 2 % за седмицата. В Европа - президента на Европейската централна банка Марио Драги коментира, че дълговата криза в еврозоната е започнала да се отразява и на икономиката на Германия, а публикуваните данни разкриха, че през септември индустриалното производство в Германия се е понижило с 1,8 % вместо с очакваните 0,5 %. Логично немският DAX се потопи с 1,68 %. В Испания свиването на индустриалното производство през септември достига 7 % - спад, който е почти два пъти по-голям от очаквания.

Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2013 г. до 0,1 % от първоначално предвиждания 1 %, а понижението на прогнозата за растежа в Германия е до 0,8 % от първоначалните 1,7 %. Японската икономика се е свила през третото тримесечие за първи път от миналата година. Спадът на БВП с 0,9 % е в унисон с очакванията, макар че намалението на капиталовите разходи е доста по-голямо от предвижданото. Понижението на БВП през тримесечието доведе до спад на годишна база от 3,5  %. През първото полугодие японската икономика се бе представила по-добре от останалите от Г-7 заради силното вътрешно потребление и разходите за възстановяване от  земетресението от март 2011. Основният борсов индекс NIKKEI загуби 2,77 %. От Азия дойде и една положителна новина - износът на Китай се е увеличил с 11,6 % на годишна база, по информация на митническите служби на страната. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст от 10 %, след като през септември бе отчетено повишение с 9,9 %.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД отчетоха седмични повишения в диапазона от 0,10 % до 0,35 %, а на лидерската позиция се завърна високорисковият ОББ Премиум Акции, чийто ръст от началото на годината достигна 2,91 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла....още »  

 

Тихомир Ненов, риск мениджър

Обратно към Новини