Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 28.01.2022-04.02.2022

date

08 февруари 2022

„Финансовите пазари по света продължиха да оперират в сянката на очакваните повишения на лихвите в САЩ, въпреки че седмицата донесе положителна доходност за повечето от тях. Широкият индекс в САЩ, S&P 500, възстанови част от спадовете си тази седмица, но продължава да е под нивото си спрямо началото на годината. Композитният индекс Nasdaq, който е съставен предимно от технологични компании, продължи да спада, макар и с по-бавно темпо. Пазарът отразява предварително очакванията за лихвени повишения, на фона на силна икономика в САЩ, забележително ниска безработица и висока инфлация. Само допреди половин година се очакваше едно повишение на лихвите от ФЕД за 2022, а днес – вече четири или пет повишения.
Миналия месец председателят на ФЕД, Джером Пауъл потвърди твърдите си намерения с изказването, че повишението на лихвите е „неизбежно“. Траекторията на бъдещите увеличения (т.е. дали ще са с по 1/4 процент, по 1/2 процент или повече) зависи много от предстоящите икономически резултати, като най-голяма е чувствителността към данните за 1) инфлацията и 2) пазара на труда. Докато първата е доста висока, безработицата е на исторически ниски нива. Ако инфлацията продължи да се покачва, инвеститорите трябва да очакват по-големи и по-чести увеличения на лихвите, което ще се отрази негативно на финансовите пазари.
Така, спрямо предходната седмица индустриалният Dow Jones добави над 1% към стойността си, а S&P 500 – над 1.5%. В Европа немският бенчмарк DAX спадна с 1,4%, а британския FTSE100 се покачи слабо с 0,7%. В Азия индексите завършиха силно нагоре - Hang Seng „избухна“ с 4,4%, а Nikkei225 – с 2,7%.  Цената на златото сe увеличи незначително до 1 807.49  долара за тройунция. Цената на лекия суров петрол (Брент) продължи да се покачва и затвори на 93.58 долара за барел, като се е повишила с над 19% от началото на годината.
В унисон с повечето световни пазари, родните борсови индекси също отчетоха повишения. SOFIX добави почти 2% за периода към стойността си. Сред българските компании най-добре се представи ПИБ АД, чиято цена скочи с 11,5% за седмицата, а най-лошо – Агрия Груп Холдинг АД, чиято акция се понижи с 4,2%.“

През изминалата седмица колективните инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със смесено представяне. Най-добра доходност имаше ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЛЕВА), а най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Дефанзивен Балансиран (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини