Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 26.11.2021-03.12.2021

date

07 декември 2021

Предходната седмица беше съпроводена от висока волатилност. Акциите в САЩ претърпяха загуби след като съвкупност от новини свързани с монетарната политика и Covid-19 разтревожиха инвеститорите. Председателя на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлационният натиск е продължил достатъчно дълго и централната банка възнамерява да затегне паричната си политика по-скоро от очакваното. Това би се изразило в ускорено намаляване на покупката на инструменти с фиксирана доходност. Другата новина, която влоши сантимента бе откриването на нов вариант на Covid-19 – омикрон, който има потенциал да забави глобалния икономически растеж и да влоши още повече веригите на доставки.
Пазара на облигации реагира на двете новини като кривата на доходността стана малко по-равна (доходността от краткосрочните облигации нарасна, докато тази на дългосрочните облигации спадна).
На стария континент пазарите не намериха единна посока на фона на омикрон и данните за по-висока от обичайното инфлация. Доходността на основните европейски облигациите се понижи след засиления интерес на инвеститорите към сигурно убежище на техните пари предвид появата на омкрон. Доходността на облигациите в периферията остана непроменена.
Индустриалният Dow Jones се понижи с -0.07%, докато S&P 500 се понижи с -1.22% спрямо предходната седмица. В Европа немският бенчмарк DAX падна с -0.57%, докато британския FTSE се повиши с 1.11%. В Азия индексите завършиха на червена територия - Hang Seng се понижи с -1.30%, а Nikkei 225 се понижи с -2.51%.
Златото сe понижи с -3.56% до 1,783.90 долара за тройуниця. Цената на лекия суров петрол се срина с -5.27% до 66.26 долара за барел.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЛЕВА). Още...

Обратно към Новини