Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 18.03.2022-25.03.2022

date

31 март 2022

Финансовите пазари по света записаха втора поредна седмица с положителна доходност, въпреки че резултатите бяха далеч от огромните ръстове миналата седмица. Основен принос за положителната доходност на пазарите дойде от енергийните компании, чиито акции бяха подкрепени от цената на петрола, която наближи $120 за варел към края на седмицата. Добрите резултати по пазарите дойдоха на фона на продължаващата война в Украйна и перспективата за увеличение на лихвите през оставащата част от годината. 
Разпродажбите на облигации се задълбочиха през изминалата седмица, след като Джером Пауъл заяви, че Федералния Резерв има готовност да реагира още по-агресивно, за да пребори надигащата се инфлация. Двегодишните правителствени облигации на САЩ увеличиха доходността си (цената им падна) с 15 базисни точки за периода, а 10-годишните – с 12, което е най-високото за последните три години. Подобно движение на кривата на доходността, при което късият й край се вдига повече от дългия, я прави по-плоска – това е индикация за мечи настроения сред пазарните участници и опасения от задаваща се рецесия. Мрачното настроение се потвърждава и от факта, че доста компании преразгледаха очакванията си за бъдещите им печалби – към края на седмицата два пъти повече компании от S&P500 излъчиха прогнози за по-ниска бъдеща печалба, отколкото за по-висока. 
От друга страна, Московската фондова борса възобнови частично търговията, след като затвори в началото на войната с Украйна и не работеше близо месец. Отварянето стана поетапно, като започна с търговия на местни ДЦК, последвани от 33 руски акции. За да се предпази от очакван крах, Руската централна банка забрани всички къси продажби, а на чужденците бе забранено да продават местни акции и държавни облигации в рубли до началото на следващия месец.
Така, подобно на големите финансови пазари, всички родни борсови индекси затвориха седмицата с ръст. SOFIX добави почти 1.5% за периода, като сред българските компании най-добре се представи ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД, чиято цена отново скочи с над 30% за седмицата, а най-лошо –  АЛКОМЕТ АД, чиято цена на акцията спадна с почти 10%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини