Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 27.12.2019-03.01.2020 г.

date

07 януари 2020

През изминалата седмица, в която посрещнахме новата година, индексите на БФБ завършиха на зелена територия при ниска активност от страна на пазарните участници. Бенчмаркът на сините чипове SOFIX добави към стойността си 1.22%, а най-печеливш сред компонентите му бе Доверие Обединен Холдинг АД с ръст от 14.63%. Сред губещите се наредиха Холдинг Варна АД с 3.00%, Първа Инвестиционна Банка АД с 2.30%, Централна кооперативна банка АД с 1.90% и др. Останалите индекси също нараснаха начело с BG TR30, който записа ръст от 1.98%, следван от BG BX40 с 1.26% и BG REIT с 0.68%.

Пазарите изпратиха най-силната си година от 2013-та насам, като широкия индекс S&P 500 записа ръст от 28.9%, благодарение най-вече на страхотното представяне на технологичния сектор. Първият ден от новата година започна с оптимизъм заради разхлабването на монетарната политика на китайската централна банка, но настроението сред инвеститорите бързо се помрачи от атаката на САЩ над ирански високопоставен генерал. Притеснението за ескалиране на напрежението в близкия изток доведе до отлив на капитал от акциите и респективно повишение на търсенето на инструменти с фиксирана доходност, което покачи тяхната цена. Пазарите по света завършиха седмицата на червена територия, като единствено Hang Seng регистрира ръст в цената си.

Заплахите на САЩ и Иран помежду си предизвикаха реакция в цените на петрола и златото, като златото в момента се намира на седем годишен връх, стигайки до 1 600 долара за унция.

През първата седмица на януари локално инвестираните от ОББ АМ фондове, както и фондовете инвестирани предимно в инструменти с фиксирана доходност записаха леки повишения. За изминалата седмица най-добре се представи ОББ Премиум Акции с 0.52% ръст на фона на негативните резултати на външните фондове управлявани от ОББ Асет Мениджмънт. Още...

Обратно към Новини