Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 26.10.2018-02.11.2018 г.

date

05 ноември 2018

Индексите на БФБ започнаха месеца със седмични понижения в рамките до 1 процент, като единствено BG REIT се отличи от тази тенденция с повишение от 0.46%. Лидер по оборот бяха акциите на Софарма АД с 385 хил. лв., следвани от Актив Пропъртис АДСИЦ с 369 хил. лв., а общо 6 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

Развитите борси се възстановиха след пониженията от предходната седмица, като в Америка и Европа повишенията бяха между 2 и 3%, в Япония достигнаха 5%, а в Хонконг надминаха 7%. Работодателите в САЩ са създали 250 000 нови работни места през октомври и са увеличили заплатите с най-бърз темп от 2009 година в усилията си да привличат и задържат работниците си, предава АР, цитиран от БТА. Месечният доклад за заетостта в САЩ на министерството на труда, съдържащ последните важни икономически показатели преди междинните избори на 6 ноември, продължава да отчита 40-годишно минимално равнище на безработицата от 3,7 %. Потребителите сега са с най-високото доверие от 18 години и харчат свободно, давайки тласък на жизнения икономически растеж. Американската икономика е в експанзия от 10 години - вторият по продължителност такъв период в историята на страната, а октомври е стотният пореден месец на нови назначения - също рекорден период. Последните данни показват все по-голямо затягане на пазара на труда, което насърчава Федералния резерв да увеличи лихвите отново през декември, допълва от своя страна Ройтерс. Средното заплащане на час в САЩ е нараснало с 0,2% през миналия месец след ръст от 0,3% през септември. На годишна база повишението достига 3,1% - най-голямото от април 2009 г. Не се очаква на заседанието си следващата седмица Федералният резерв да променя паричната си политика, но силните данни за пазара на труда през октомври подкрепят очакването това да се случи през декември.

През октомври 2018 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.9 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет Мениджмънт" АД, се разделиха в своето представяне - локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд заедно с ОББ Платинум Облигации отчетоха минимални понижения, докато останалите фондове записаха повишения, най-значително при ОББ Глобал Растеж - 3.54%. Още...

 

Обратно към Новини