Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 24.11.2017-01.12.2017 г.

date

05 декември 2017

Търговията на БФБ-София АД приключи разнопосочно. Sofix и BG BX40 се понижиха минимално с 0.05% и 0.08%, докато BG TR30 и BG REIT се повишиха с 0.4%. Обемите на търговия се повишиха, като 7 компании преминаха границата от 1 млн. лв., водени от Доверие Обединен Холдинг АД с 3.75 млн. лв. Международните рейтингови агенции Fitch и S&P Global Ratings повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Fitch повиши рейтинга на BBB от BBB-, докато S&P Global Ratings - до BBB-/A-3 от BB+/B. От Fitch посочват, че перспективата и по двата показателя е стабилна, а повишеният рейтинг отразява подобрената оценка на страната по отношение на външните финанси, а представянето на България надхвърля средното по стандартите за категорията BBB. Анализаторите от S&P Global Ratings посочват, че повишението на дългосрочния кредитен рейтинг отразява засилването на външната позиция на страната, благодарение на продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията.


Американските индекси поскъпнаха, съответно DJIA - с 2.86% и S&P 500 - с 1.53%, а данъчната реформа на президента Доналд Тръмп бе одобрена от американския Сенат. Камарата на представителите вече одобри проекта преди две седмици, но има разлики между двата закона. Сега двете камари трябва да съгласуват версиите си преди съвместната версия да бъде представена на Тръмп. В рамките тази планирана като най-голяма данъчна реформа в САЩ от 80-те години насам, републиканците искат да увеличат държавния дълг с 1,4 трлн. долара в рамките на 10 години до 20 трлн. долара, за да финансират промените, които според тях ще насърчат допълнително вече нарастващата икономика.; Безработицата в еврозоната спада през октомври с 0,1 процентни пункта спрямо предния месец. Това е най-ниското ниво от началото на 2009 г. Въпреки това на национално ниво ситуацията е много разнородна. Инфлацията в еврозоната отчита лек ръст през ноември - спрямо предишния месец цените скачат с 1,5 на сто (октомври 1,4 на сто). Базисната инфлация остава непроменена на ниво от 0,9%.

Осем от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха ръстове в диапазона 0.08% - 0.88%, а лидер за седмицата е ОББ Глобал Фарм Инвест с 0.88%. От тази тенденция се отличи единствено ОББ Глобал Растеж с понижение от 0.14%. Още...

Обратно към Новини