Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 24.05.2019-31.05.2019 г.

date

04 юни 2019

Индексите на БФБ записаха положителни резултати в края на месец Май, като 7 от съставните компании на SOFIX бележат положително развитие, 5 се представят отрицателно, като по този начин извеждат седмичното представяне на индекса на +1.56%. Едва 3 компании преминаха прага от 100 000 лв. оборот за седмицата - Фонд за Недвижими Имоти България с 308 хил. лв., следвана от Адванс Терафонд АДСИЦ с 142 хил. лв. и Градус АД съответно с 103 хил. лв.

За същия период, световните борси отчитат отрицателни резултати, като с най-голям спад е Dow Jones, който регистрира понижение от 3% и шеста поредна седмична загуба. Внимателно наблюдаваната доходност по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-ниското си ниво от 2017 г насам. Азиатските фондови борси не намериха единна посока на фона на нарастващата загриженост за състоянието на световната търговия. Пазарите  усещат допълнителен натиск, след като американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че САЩ ще наложат мита от 5% на целия мексикански внос от 10 юни до спиране на незаконната миграция през южната граница. Това се случва на фона на продължаващия търговски спор между Вашингтон и Пекин. Акциите на производителите на автомобили и техните доставчици, които са силно изложени на колебания в търговията, бяха сред най-големите губещи. В САЩ General Motors и Ford бяха от най-потърпевшите, тъй като и двете компании имат големи производствени бази в Мексико и разчитат на мрежа от доставчици, които транспортират суровини и полуфабрикати напред и назад през границата. На стоковите пазари цената на петрола е напът да запише най-големия си месечен спад за последните шест месеца заради заплахите на американския президент. Мексико е един от най-големите търговски партньори на САЩ и голям доставчик на суров петрол.

През май 2019 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в строителството и търговията на дребно.

Локално инвестираните  ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд бележат ръст в съответствие с покачването на БФБ. Нискорисковите фондове ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации бележат минимален ръст за периода от 0.06%. Международно инвестираните високо-рискови фондове реализират между 1.72% и 2.67% спад, в съответствие с понижените нива на световните  пазари. Още...
 

Обратно към Новини