Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 24.02.2017-03.03.2017 г.

date

06 март 2017

През изминалата седмица Sofix завърши на 613.07 пункта, което представлява най-висока стойност от началото на годината. Шест от съставните му компании нараснаха, водени от Софарма АД (10.29%), докато 7 се понижиха, най-много от които - Трейс Груп Холд АД (13.97%). Останалите три индекса също нараснаха, най-много, от които - равнопретегленият BG TR30 с 2.07%. Лидер по оборот беше Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ с 1.3 млн. лв., а още двайсетина компании преминаха границата от 100 хил. лв.

На международните пазари властваше позитивизма. DJIA премина границата от 21 хил. пункта, добавяйки 0.88% към стойността си за седмица. Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън даде сигнал, че по-късно този месец институцията ще предприеме повишение на лихвите. Икономиката е напът да постигне заложените цели, посочи тя пред бизнеса в Чикаго, цитирайки данните за ръста на работните места и инфлацията. В Европа DAX и FTSE 100 нараснаха с почти по 2%. От октомври насам глобалните фондове са се пренасочили значително от американски акции към европейски (с изключение на британските) и към японски, се казва в коментар на HSBC Holdings. Този нарастващ оптимизъм предполага, че инвеститорите са сравнително спокойни по отношение на политическата несигурност пред Европа през следващите 12 месеца, допълват от институцията. Промяната се случва в момент, в който банки, сред които Goldman Sachs и JPMorgan Asset Management, прогнозират, че възвръщаемостта по европейските акции може да надвиши тази по американските през 2017 г.

През февруари 2017 г. общият показател на бизнес климата запазва приблизително равнището си от предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството (+0.5 пункта) и сектора на услугите (+0.5 пункта), докато в промишлеността (-0.7 пункта) и търговията на дребно (-1.3 пунктна) се наблюдава понижение.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД се представиха отлично, записвайки, без изключение, ръстове - начело бяха рисковите ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд съответно с 1.71% и 1.06%. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини