Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.03-27.03.2015 г.

date

30 март 2015

Предпоследната мартенска седмица приключи седмицата с ръстове, най-голям при BG TR30 - 2.12 %, а BGBX 40 и Sofix приключиха с близки стойности 1.57 % и 1.56 %.  Някои от дружествата вече започнаха обявяването на общите събрания и предложенията за разпределяне на дивиденти. През седмицата започна търговията с български ДЦК на международните пазари, а сумите са както следва – 7-годишни облигации със съвкупна номинална стойност 1,25 млрд. евро, 12-годишни книжа за общо 1 млрд. евро, и 20-годишни – за 850 млн. евро.
Акциите в Америка се понижаваха през първите четири дни на седмицата, в петък обърнаха посоката, но на седмична база отчетоха спадове с по над 2 %. Като основни причини може да посочим ръста на цената на петрола след военната операция на С.Арабия и други страни от Близкия Изток в Йемен, както и опасенията на пазарните участници преди новия отчетен сезон. Kraft Foods Group Inc. и HJ Heinz Co. се споразумяха да се слеят в сделка, която ще създаде петата по големина в света компания в хранително-вкусовата индустрия. Според Wall Street Journal цената на трансакцията може да мине 40 млрд. долара. В Япония през февруари инфлацията се е върнала към нулевото равнище за първи път от май 2013 г. под влияние най-вече на поевтиняването на петрола, което е сигнал, че страната далеч не е преборила дефлацията, с която  икономиката й се бори от дълъг период от време. Това оказа своето влияние и върху NIKKEI 225, който се понижи с 1.40 %.
През март 2015 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.9 пункта спрямо предходния месец поради подобрения бизнес климат в промишлеността (+2.3 пункта) и сектора на услугите (+4.4 пункта).; Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2015 г. е с 0.7% над равнището от предходния месец, а спрямо съответния месец на предходната година е регистрирано намаление от 1.2%. Общият индекс на цените на производител през февруари 2015 г. нараства с 1.4% в сравнение с предходния месец, а спрямо февруари 2014 г. намалява с 1.4%.Четири от колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, отчетоха ръстове, най-силен при ОББ Премиум Акции - 0.94 %. Единствените две изключения са ОББ Глобал Фарм Инвест, който се понижи с 1.99 %, най-вече в резултат на спадовете на световните борси, а ОББ Патримониум Земя остана практически без промяна. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.Още...

Обратно към Новини