Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 21.02.2020-28.02.2020 г.

date

04 март 2020

През последната седмица на февруари, родната ни фондова борса не намери единна посока. Индексът на сините чипове SOFIX се понижи с -0.36% за последната седмица на фона на резкия спад сред световните борси.

Най-печелившата компания за седмицата е „Доверие Обединен Холдинг“ АД, чиито акции поскъпнаха със +23.53%, следвано от „Еврохолд България“ АД с +6.72%. Губещи в състава на SOFIX за седмицата бяха „Сирма Груп Холдинг“ АД с -18.64% и „ТБ Първа Инвестиционна Банка“ АД с -7.38%.

По-широкият показател BGBX40 също завърши на червено и изтри -0.54% от стойността си, а равнопретегленият BGTR30 пък записа ръст от 0.37%. Секторният измерител BGREIT отново прибави стойност – този път от 1.50%.
Борсите по света поеха стръмно надолу. Широкият индекс на борсата в САЩ S&P 500 изтри цели -11.49% от стойността си за една седмица – нещо, което не се бе случвало от 2008-ма година насам. Ценови-претегленият DJIA се сви с още повече и затвори седмицата със загуба от  -12.36%. Германският индекс DAX се срути с -12.44% през изминалата седмица, а FTSE 100 премахна -11.12% от стойността си.
 
Борсите по света отчетоха огромни спадове само в рамките на една седмица заради разпространението на “коронавирус”. Освен в Китай, регистрирани случаи се появиха и в редица европейски държави, което вся паника в населението и сред инвеститорите заради опасността от глобална пандемия с тежки икономически последици. Волатилността сред пазарите се изстреля, суровините поеха рязко надолу, докато облигациите записваха ръстове в цените си. Имайки предвид несигурността относно скоростта, с която вируса ще се разпространи сред различните географски региони и как той ще се отрази върху отчетите на компаниите, е твърде вероятно волатилноста на пазарите да се задържи на високи нива в краткосрочен план.

През последната седмица на февруари всички фондове на "ОББ Асет Мениджмънт" АД бяха на червено. Разпродажбите на акции по света доведе до спад и в представянето и на фондовете, като най-слаб спад записаха фондовете инвестирани в инструменти с фиксирана доходност и локално инвестираните фондове. Още...

Обратно към Новини