Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 20.12.2019-27.12.2019 г.

date

30 декември 2019

В дните около коледните празници, индексите на БФБ се оцветиха в зелено с изключение на BG REIT, който записа лек спад. SOFIX направи значителен ръст от 2.46% само за тези два дни, в които беше възможна търговия на борсата. През изминалата седмица акциите на Първа Инвестиционна Банка АД отчетоха ръст от 21.92%, което се оказа и главния двигател за ръста на SOFIX, следван от  Доверие Обединен Холдинг АД с 8.9%. Най-голяма загуба регистрира Еврохолд България АД, съответно с 8.24%.

Акциите продължиха своето рали на международната сцена и през последната седмица на декември като някои индекси записаха нови рекордни стойности. Широкият индекс, измерващ американската икономика - S&P 500 е на път да задмине 29.6% доходност за годината, което не се бе случвало от 2013-та година.

Тази година бе съпроводена от много рекорди в макроикономически план, като едни от най-значимите са 126 месечната икономическа експанзия на американската икономика и най-ниската безработица там от 50 години. От друга страна глобалният растеж е най-слаб за последните 10 години, повлиян от търговското напрежение между САЩ и Китай. През последната година централните банки на ЕС и Япония намалиха краткосрочните лихвени проценти на стойности под нула, което доведе до покачване на цените на облигациите и намаляването на тяхната доходност и в момента на пазара има 11 трилиона дълг с отрицателна доходност, а по-рано през годината тази стойност бе стигнала до 17 трилиона.


През седмицата нямаше големи събития в икономическия календар в Европа и зад океана, заради коледните празници.

През последната седмица на декември локално инвестираните от ОББ АМ фондове записаха леки повишения. Външните фондове не намериха една посока, като облигационните фондове записаха най-високи ръстове. Лек ръст отчетоха и ОББ Глобал Растеж и ОББ Глобал Детски Фонд, а на червено завършиха ОББ Патримониум Земя, ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Глобал Дивидент. Още...

 

Обратно към Новини