Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 20.09-27.09.2013 г.

date

30 септември 2013

Най-старият борсов индекс – SOFIX, се понижи с 1,08 % през седмицата, след като неизменно се понижаваше до четъвъртък, а в петъчната сесия успя да компенсира едва 0,1 % до 459,31 пункта при минимален оборот. На отрицателна територия приключи и BG REIT, докато другите два индекса отчетоха ръстове. С най-голям оборот за седмицата са Адванс Терафонд АДСИЦ (605 хил.), Енерго-Про Мрежи (425 хил.), Химимпорт (313 хил.). От компаниите включени в Sofix, само Софарма и Монбат отчетоха минимални ръстове (на база последна цена), докато останалите компоненти завършиха на минус, който беше най-голям при обикновените акции на Химимпорт (-5,54 %) и ФНИ България АДСИЦ (-4,28 %). Борсите отвъд Океана загубиха по над процент, поради страховете на инвеститорите, заради споровете около бюджета на САЩ за догодина. Крайният срок за споразумение  наближава, а двете камари на американския парламент си прехвърлят предложения за закона за бюджета без крайно решение.

В същото време международните кредитори на Гърция обявиха временно прекъсване на последната си мисия в страната, заявявайки, че са постигнали добър напредък и че очакват скоро преговорите с правителството на страната да бъдат подновени, предава Ройтерс. Двама високопоставени представители на гръцкото министерство на финансите са заявили пред агенчията, че двете страни са се споразумели за прогноза, предвиждаща свиване на икономиката през тази година с 4 %. Показателят би бил по-добър от очаквания до момента и може да осигури известно пространство за маневри на Атина за постигане на целите по вече договорените два спасителни финансови пакета.
През септември 2013 г. общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, като анкетата отчита подобрение на показателя в промишлеността с 2.6 пункта в сравнение с август и влошаване в строителството с 2.5 пункта и в сектора на услугите с 2.2 пункта. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” запазва равнището си от предходния месец.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД се разделиха в своето представяне - ОББ Балансиран Фонд и ОББ Премиум Акции се понижиха съответно с 0,72 % и 0,21 %, докато ОББ Платинум Облигации и ОББ Патримониум Земя записаха минимални ръстове. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.  още ...

Обратно към Новини