Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 16.11.2018-23.11.2018 г.

date

26 ноември 2018

Водещите български индекси записаха понижения от по над 1%. Единствен от тенденцията се отличи BG REIT с ръст от 0.10%. За предходната седмица оборотът възлезе на малко над 9 млн. лв., което е значително под близо 25-те млн. лв. от  седмицата преди това, макар че тогава в голяма степен активността се дължеше на сделки от облигационния сегмент. От дружествата от SOFIX само четири успяха да отчетат поскъпване на книжата си - „Сирма Груп Холдинг“ АД (3,85%), „Стара планина холд“ АД (2,27%), „Монбат“ АД (1,36%) и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ (1,03%), а най-голяма загуба на седмична база в стойността на книжата си регистрираха „Трейс Груп Холд“– 10%, ЦКБ АД с 5,98% и „Химимпорт“ АД – с 3,55%.

Развитите борси също се оцветиха в червено, като най-големи бяха пониженията на американския пазар. Лидерите на 27-те страни от ЕС одобриха единодушно споразумението за излизане на Великобритания от съюза и съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане". В декларацията се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство".; Както се очакваше, ЕК отхвърли минимално ревизирания бюджет на италианското правителство. Проектът нарушава правилата на ЕС, поради което стартирането на процедура по дефицит срещу страната е „гарантирано", заяви заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис.

ОИСР намали прогнозата си за растежа на световната икономика. Глобалната икономическа продукция ще се увеличи само с 3,5% през следващите две години. Преди това се очакваше ръст от 3,7% за 2019 г. ОИСР оправдава ревизията надолу с ескалацията на търговските спорове и увеличеното напрежение на финансовите пазари.; По предварителни данни през третото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.0% спрямо второто тримесечие на 2018 година. В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ общият индекс на оборота нараства с 4.2%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от "ОББ Асет Мениджмънт" АД, последваха пазарния тренд и се понижиха с 0.01% при нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Платинум Евро Облигации и в диапазона 0.99%-2.43% за останалите. Още...
 

Обратно към Новини