Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 16.10-23.10.2015 г.

date

26 октомври 2015

В предизборната седмица местната борса се оцвети в зелено. Девет от съставните на Sofix компании нараснаха, отвеждайки по този начин борсовия ветеран до ръст от 1.61 %. BG BX40 нарасна с 1.19 %, BG TR30 с 0.98 %, а секторният BG REIT с 0.24 %. Търговията беше доминирана от акциите на Медика АД (10.78 млн. лв.) - Доверие Капитал АД (дъщерно на Доверие Обединен Холдинг АД) продаде 30.59 % от капитала на дружеството, намалявайки по този начин дела си на 29.61 %. Нетните приходи от продажби на Медика АД намаляват с 1,35 млн. лв. до 12,57 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Това е спад от 9,72% на годишна база. Само приходите от продажби на вътрешния пазар достигат 9,77 млн. лв., което е с 5% по-малко в сравнение с деветмесечието на 2014 г.

Развитите борси също записаха стабилни ръстове, повлияни и от решението на китайската централна банка да намали основните си лихвени проценти с 25 процентни пункта. Бенчмарковата ставка върху едногодишното кредитиране ще бъде намалена от 4,60% на 4,35%. Понижението при лихвите върху едногодишните депозити е от 1,75% до 1,50%,се казва изявлението на иституцията. Разширените парични облекчения подчертават стремежа на китайското правителство да постигне заложената цел за 2015 г. от 7% икономически ръст. Скромният ръст на инфлацията и свиването на производствените цени дадоха на Китайската централна банка възможност да се намеси допълнително на пазара. Европейските пазари бяха допълнително подпомогнати и от изявлението на Марио Драги, че Европейската централната банка ще преразгледа програмата си за стимули на следващото си заседание за паричната политика през декември. Драги подчерта, че програмата за изкупуване на активи предлага гъвкавост, що се отнася до мащабите, структурата и продължителността й. "Готови сме да действаме, ако е необходимо... Отворени сме за цялото меню от инструменти в паричната политика", добави той.

В унисон с пазарните тенденции по света и у нас, колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха ръстове, най-значими при ОББ Патримониум Земя (2.73 %) и ОББ Глобал Фарм Инвест (1.06 %). Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини