Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 15.01.2016-22.01.2016 г.

date

25 януари 2016

За трета поредна седмица Sofix, BG BX40 и BG TR30 се понижават. След минималния ръст от предходната седмица, секторният BG REIT се присъедини към отбора на понижаващите се, губейки процент за седмицата. Оборотът беше по-нисък от предходната седмица. Обикновените акции на Химимпорт АД бяха лидер по оборот със 784 хил. лв., следвани от Тексим Банк АД с 331 хил. лв., а ощо 5 компании преминаха границата от 100 хил. лв.

На развитите борси станахме свидетели на смесена сесия. До сряда всички борси бяха на червено, но след изказването на президента на ЕЦБ - Марио Драги, последваха повишения, които изведоха индексите в Европа и Америка до ръст на седмична база, докато в Азия загубите не бяха наваксани. Във въпросната реч Драги посочи, че перспективата е ставките на лихвените проценти да останат на настоящите рекордно ниски и дори още по-ниски нива в продължение на дълъг период от време. Той подчерта, че програмата за стимули на ЕЦБ е ефективна и има благоприятен ефект над икономиката в еврозоната. Според него кредитирането в региона се е подобрило, както и издръжливостта на шокове. По време на пресконференцията президентът на ЕЦБ посочи, че 0,3-процентовият ръст на БВП през четвъртото тримесечие е бил подкрепен от потреблението. Драги очаква възстановяването във валутния съюз да продължи, но пред него все още има рискове, сред които слабите перспективи за ръста в нововъзникващите пазари, както колебанията на фондовите борси.

През периода януари - октомври 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 9.0% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 24.4 млрд. лв., а вносът от ЕС нараства с 5.7% и е на стойност 27.3 млрд. лева. През октомври 2015 г. износът за ЕС се увеличава със 7.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.697 млрд. лв., а вносът нараства с 4.5% и е на стойност 3.082 млрд. лева.

Четири от колективни инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, записаха ръстове, повлияни от ръстовете на европейските и американските борси. ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд, чиито експозиции са основно в България се понижиха. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини