Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 13.12.2019-20.12.2019 г.

date

23 декември 2019

Последната пълна седмица на БФБ за тази година приключи, като и четирите индекса записаха положителна доходност.
SOFIX нарастна с близо 0.8%, а най-голямо увеличение постигна BGTR30, който се повиши с повече 1.1% за седмицата. Най-голямо увеличение от компаниите в SOFIX записа „Доверие Обединен Холдинг“ АД, който поскъпна с близо 25%.

Борсите в развитите страни продължиха своя марш нагоре, като някои от индексите отново записаха и най-високата си стойност от тяхното им създаване. Широкият индекс S&P 500 прибави 1.65% към стойността си, достигайки нива от 3220, което е исторически връх. От азиатските борси само японският NIKKEI 225 спадна с по-малко от процент. Европейските борси също се повишиха, като се завърна апетита към британски активи след изборите на острова, съответно изстрелвайки FTSE 100 нагоре с над 3.1% за седмицата.

 

През седмицата нямаше големи събития в икономическия календар в Европа и зад океана, с изключение на речта на новия президент на ЕЦБ, Кристин Лагард. Промени в основните лихвени проценти не се очакват и в двете икономики, а ЕЦБ продължава и своята програма за изкупуване на активи.

През третата седмица на декември локално инвестираните от ОББ АМ фондове записаха леки понижения. Външните фондове продължиха да растат в унисон със световните борси, като ОББ Глобал Фарм Инвест добави близо 2.5% за седмицата, а ОББ Глобал Детски Фонд исторически мина над емисионната си стойност за първи път, нараствайки с над 2% за последната седмица. Още...

Обратно към Новини