Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 10.06.2016-17.06.2016 г.

date

20 юни 2016

Местната борса записа трета поредна седмица на повишения. Най-печеливш беше борсовия ветеран Sofix, който нарасна с 2.57%, мощно задвижен от ръстовете при обикновените акции на Химимпорт АД (+16%), ПИБ АД (8.99%) и ЦКБ АД (6.15%). Общо 12 от съставните на индекса компании нараснаха, а само три се понижиха. Ръстът при Химимпорт АД беше съпроводен и от стабилен оборот - 513 хил. лв. Втора и трета най-ликвидни компании бяха Холдинг Варна АД и Формопласт АД със съответно 482 хил. лв. и 270 хил. лв. През май капитализацията на основния пазар спадна с 1,65% спрямо предходния месец и с 9,91% в сравнение с май 2015 година. Спад имаше в капитализацията на всички сегменти акции. Оборотът с основните групи финансови инструменти намаля с почти 26% в сравнение с април тази година. Основна причина за това бе спад в оборота на сегмент за акции Standard спрямо април с 49,49%. Оборотът на сегментите за акции на АДСИЦ и компенсаторни инструменти нарасна съответно с 93,82% и 363,83%, но това не бе достатъчно да компенсира спада в оборота на сегмент Standard.

На световните борси настроенията бяха на другия полюс, а най-потърпевши бяха акциите в Азия - след решението на ЯЦБ да не прави промени в паричната си политика, японския NIKEI спадна с над 6%, а хонконгския Hang Seng се раздели с повече от 4%. Малко преди това Федералният резерв на САЩ запази без промяна лихвените нива, главно поради забавянето на темповете на подобрение на пазара на труда в САЩ, въпреки подобрението при икономическата активност. Без промяна остана и паричната политика на Швейцария и Великобритания. Референдумът в последната за излизането на страната, насрочен за 23 юни, продължи да оказва своето влияние върху пазарните участници.

Индексът на потребителските цени за май 2016 г. спрямо април 2016 г. е 100.0%, т.е. месечната инфлация е 0.0%. Инфлацията от началото на годината е минус 1.0%, а годишната инфлация - минус 2.0%.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД, отчетоха незадоволителна седмица, след като само ОББ Премиум Акции се покачи, докато останалите пет фонда завършиха с понижения, най-големи при секторните ОББ Глобал Фарм Инвест и ОББ Патримониум Земя. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини