Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 07.06.2019-14.06.2019 г.

date

18 юни 2019

През втората седмица на юни, индексите на БФБ бележат положителен ръст. 5 от основните комапнии на SOFIX приключиха седмицата на зелена територия, като Доверие ОХ е лидер, добавяйки 7.75% върху пазарната си капитализация. Сирма Груп Холдинг АД  се нарежда на второ място с 4.41% ръст. Само 2 от съставните на SOFIX компании отбелязват спад от -1%.

Световните борси задържат положителния си растеж и през втората седмица на Юни, като единствено Hang Seng отбелязва понижение с -1.44%.

След новината за нападение срещу два танкера в Оманския залив, акции на френската петролна компания Total S.A. поскъпнаха с 0.7%, цената на книжата на Royal Dutch Shell се повишиха с 0.6%, а на BP Plc нараснаха с 0.1%. Другият фокус на инвеститорите е към финансовите отчети на европейските компании, които стават все по-спорни и разминаващи се с прогнозите, затова пазарните участници търсят начини за оценка на икономическата ситуация в региона. Статистическата служба на Европейския съюз „Евростат" публикува  данни за динамиката на промишленото производство в еврозоната през април. Обемът на промишленото производство намалява с 0.5% спрямо предходния месец, което съвпада с пазарните очаквания. На годишна база спадът на промишленото производство е с 0.4%, докато прогнозата беше за понижение с 0.6%.

Поевтиняването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти, започнало от началото на май, продължи и през втората седмица на юни. За месец и половина, храните на едро са поевтинели с 13.99%. Това става ясно от публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), който беше качен на страницата на стоковия регулатор. За отбелязване е, че значително поевтиняване има при сезонните зеленчуци, докато при повечето основни месни и млечни продукти цените са поскъпнали между 0.5% и 2.1%

В края на  втората седмица на Юни, локално инвестираните фондове на ОББ бележат минимален ръст, с изключение на ОББ Глобал Растеж и ОББ Глобал Детски Фонд, които се понижиха съответно с 0.68% и 0.11%. Високорисковият ОББ Глобал Фарм Инвест остава без промяна за периода. Още...

Обратно към Новини