Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 03.03.2017-10.03.2017 г.

date

13 март 2017

БФБ-София изпрати поредна успешна седмица. Борсовият ветеран Sofix добави 1.93% към стойността си, след като осем от включените в състава му компании, нараснаха, водени от Холдинг Варна АД и Монбат АД с по 8.1%. В петък, Комисията по индексите към пазарния оператор взе решение за промяна състава на индекса, като от базата му бяха извадени Трейс Груп Холд АД и Индустриален Холдинг България АД, като на тяхно място добавени Алкомет АД и Еврохолд България АД. Останалите три индекса също записаха повишения на седмична база и също вече ще са с променена база, считано от 20.03.2017 г. Оборотът не се различаваше особено от предходната седмица, 13 емисии преминаха границата от 100 хил. лв., водени от Софарма АД със 798 хил. лв.

На международните пазари беше отчетена миксирана сесия, като в Америка и Европа бяха отчетени понижения, докато в Азия индексите се повишиха. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги защити необходимостта от запазване на програмата за икономически стимули. „Рисковете около икономическите перспективи в еврозоната са станали по-слабо изразени, но остават налице и са свързани предимно с глобални фактори“, каза той по време на пресконференцията след заседанието на банката, на което институцията остави паричната си политика без промяна. Управителният съвет ще продължава да игнорира промените в инфлацията, ако се прецени, че те нямат въздействие върху средносрочните перспективи за ценовата стабилност. ЕЦБ обнови макроикономическите си прогнози и очаква инфлацията тази година да достигне средно 1,7%, а не 1,3%, каквито бяха предишните оценки. През следващите две години банката смята, че ръстът на потребителските цени ще се задържи на сходно ниво – 1,6% през 2018 и 1,7% през 2019 г. Драги за пореден път заяви, че ЕЦБ е готова да понижи лихвите, ако е необходимо. Все пак той посочи, че в управителния съвет е имало лека дискусия, дали да не се премахне това обещание.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД се разделиха в своето представяне, като локалноинвестираните ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд се повишиха съответно с 1.13% и 0.60%, докато нискорисковите ОББ Платинум Облигации и ОББ Евро Пари се разделиха с 0.03%-0.04% от стойностите си, както и секторните ОББ Патримониум Земя и ОББ Глобал Фарм Инвест, които също приключиха на червено. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла. Още...

Обратно към Новини