Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ на изминалата седмица 01.11-08.11.2013 г.

date

11 ноември 2013

Българската фондова борса отчете възходящо движение в началото на ноември. Sofix добави над 2 % през седмицата, а BG REIT - 0,52 %. Акциите Адванс Терафонд АДСИЦ поскъпнаха с 6,58 % на седмична база до 2,43 лв. в петък, което е най-силният ръст сред компаниите в SOFIX. Ден преди това имаше сключени сделки на цена от 2,444 лв. за акция, което е рекорд в историята на дружеството от август 2005 г. досега (след отчитане на изплатените дивиденти). На борсите по света се наблюдаваха разнопосочни движения - в Америка и Германия бяха отчетени повишения в рамките до 1 %, докато в Азия и Великобритания бяха отчетени отстъпления от завоюваните позиции.

Предварителните данните за растежа на американската икономика през третото тримесечие показаха покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,8 %. Резултатът надхвърли както отчетените тримесечие по-рано 2,5 %, така и прогнозата на експертите за ръст от 2 %. Пазарите реагираха негативно на данните, опасявайки се, че централната банка на САЩ може да намали месечните покупки на облигации в размер на 85 млрд.щ.д. по време на заседанието през декември.

В същото време рейтинговата агенция Stanard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Франция до АА от АА+, позовавайки се на липсата на напредък в правителствените реформи на икономиката на страната. Перспективата по рейтинга на страната преминава от негативна в стабилна, предава френският Les Echos. Френският финансов министър Пиер Московиси заяви, че съжалява за решението и нарече критиките на агенцията неточни. Той допълни, че рейтингът на Франция все още е сред най-високите в света, а дълговете на страната „остават сред най-безопасните и най-ликвидните в еврозоната“. Франция е втората най-голяма икономика в наброяващия ЕС-28 след Германия. Въпреки това тя се бори с високи нива на безработицата (около 11 %) и с държавния дефицит, който е около 4 % от БВП, а това е с по-високо от тавана от 3 % в Европейския съюз.

Колективните инвестиционни схеми, управлявани от ОББ Асет Мениджмънт АД се разделиха в своето представяне - ОББ Премиум Акции и ОББ Балансиран Фонд отчетоха понижения от съответно 0,10 % и 0,02 %, докато ОББ Патримониум Земя и ОББ Платинум Облигации записаха ръстове от 0,39 % и 0,05 %. Сключените през последната работна седмица сделки имаха за цел достигане до определените целеви тегла за всяка от позициите в портфейла.  още ...

Обратно към Новини